Philip Willems

Kabinet pakt spaarzame 65-plussers. Dat Asscher ontkent, is een schande

Door Philip Willems - 31 januari 2013

Terecht is er ophef ontstaan over de enorme stapeling van lastenverzwaringen die ouderen treffen. Zij zijn door de kabinetten Rutte I en Rutte II te hard gepakt. Hoog tijd dat de overheid op zichzelf gaat bezuinigen.

Net zo’n schande is het dat als minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) met de neus op de feiten wordt gedrukt, hij die feiten gewoon ontkent.

Achteruit

Onderzoeksbureau Nyfer berekende eerder deze maand dat ouderen er in de komende kabinetsperiode tot 16 procent op achteruit gaan. Eerder kwam het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) al met verontrustende cijfers.

Asscher zei woensdag: ‘Dat ouderen het hard te verduren krijgen is “voor het overgrote deel” niet het gevolg van maatregelen uit het Regeerakkoord. Bovendien is er volgens de minister geen extra geld voor ouderen.’

Dat is tweemaal onzin. Asscher vertelde dat vooral de kortingen die pensioenfondsen moeten doorvoeren, de ouderen hard treffen. Maar zie hier de stapeling van maatregelen die ouderen treft, en dan vooral rijkere ouderen.

Inkomensval

Allereerst wordt de AOW-leeftijd sneller verhoogd en worden vutters alleen in een beperkt aantal gevallen gecompenseerd als ze daardoor met een inkomensval te maken krijgen. Daarnaast is de inkomstenbelasting voor 65-plussers flink verhoogd. Ook is er de hogere eigen bijdrage voor de basisverzekering in de zorg.

En wie in een verpleeghuis zit, moet voortaan 8 procent van zijn vermogen optellen bij zijn inkomen om de eigen bijdrage voor die zorg te berekenen.

Nivelleringsdrift

Die laatste maatregel hakt er vooral in bij vermogende ouderen (opbrengst voor de overheid: 200 miljoen euro). Zij worden het hardst getroffen door de lastenverzwaringen en de nivelleringsdrift van de PvdA.

Wie niet spaarzaam leefde, ontspringt de dans. De brave spaarders mogen dokken. Ouderen die hun vermogen in een – vaak onverkoopbaar – eigen huis hebben zitten, kunnen zelfs diep in de financiële problemen komen.

Eigen vlees

En is er echt geen geld? Asscher vergeet de ruim in haar vel zittende overheid, waar met gemak nog op te bezuinigen valt – te beginnen met makkelijke posten als de Publieke Omroep en ontwikkelingssamenwerking.

Maar nee: liever dan in eigen vlees te snijden pakt de overheid het geld van de oudjes die hun hele leven hard gewerkt en gespaard hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.