René van Rijckevorsel

Pleidooi voor meer koopkracht door Asscher is een gotspe

Door René van Rijckevorsel - 18 januari 2013

Na de burgers eerst met ongekende lastenverzwaringen op te zadelen, komt minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) nu met de oproep om meer te besteden. De minister kan beter in de overheidsbegroting snijden en bedrijven ontzien.

Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher heeft zijn eerste Haagse relletje te pakken.

In een interview met Het Financieele Dagblad wordt de PvdA’er als volgt geciteerd: ‘Het is niet aan mij om looneisen te formuleren, maar het zou wel helpen als Nederlanders wat meer koopkracht krijgen. Dat kan onder meer via loonontwikkeling.’

Het ministerie van Sociale Zaken was er vrijdagochtend als de kippen bij om de uitspraak te ontkennen. ‘De minister heeft alleen maar gezegd dat er aan loonmatiging ook nadelen kleven. Het woord loonstijging heeft hij niet in de mond genomen.’ Het ministerie heeft op rectificatie aangedrongen.

Welles-nietes

Het welles-nietes-spel is aan Asscher en de krant. Al lijkt het onwaarschijnlijk dat het FD een niet-geaccordeerd interview heeft afgedrukt.

Maar het is kristalhelder dat een minister, die deel uitmaakt van een kabinet dat alle burgers treft met ongekende lastenverzwaringen, niet moet beginnen over hogere lonen en de noodzaak van meer bestedingen.

Eerst de btw verhogen naar 21 procent, de accijnzen op alcohol en tabak laten stijgen en de burgers onder meer een gigantische belastingverhoging voor 2014 in het vooruitzicht stellen, en dan pleiten voor meer koopkracht?

Lastenverlaging

Kan de minister niet mikken op een lastenverlaging? Bijvoorbeeld door te snijden in de overdadige eigen overheidsbegroting, waarin ook via Asschers eigen ministerie nog altijd jaarlijks miljarden euro’s verdwijnen in ongecontroleerde subsidiestromen en frauduleuze uitkeringen.

Maar nee hoor. Liever een beetje de bedrijven, waarvan vooral die in het MKB zware tijden beleven, op extra loonkosten jagen.

Mooie boel. Hoewel, vanuit de portemonnee van het kabinet geredeneerd, is er natuurlijk veel te zeggen voor loonstijging. Dat betekent namelijk ook weer meer inkomsten uit loonbelasting en btw.

Je zou er bijna cynisch van worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.