Philip Willems

Terecht verzet van Brussel tegen reddingsplan SNS REAAL

Door Philip Willems - 16 januari 2013

De Europese Commissie verzet zich tegen plannen van ING en ABN AMRO om SNS REAAL te redden. Heel terecht.

SNS REAAL bestaat uit een vrij gezonde bank (SNS Bank) en verzekeraar (onder meer Zwitserleven), plus een in grote moeilijkheden verkerende vastgoedtak (het oude Bouwfonds, tegenwoordig SNS Property Finance of SNSPF).

De problemen daar zijn de gevolgen van de zeer ambitieuze strategie die SNS REAAL uitvoerde na de beursgang in 2006. Via de vastgoedtak zou de bankverzekeraar een wereldspeler worden.

Crisis

Dat liep grondig mis: in de kredietcrisis had SNS REAAL 750 miljoen euro staatssteun nodig omdat het in zijn expansiebeleid te veel geld had uitgegeven, en dus te weinig geld meer had toen de crisis losbarstte.

Kort daarop bleek bovendien dat er van alles mis ging bij de vastgoedtak. Samengevat: geld was roekeloos uitgeleend. Van de dik 4 miljard euro aan leningen die het bedrijf vorig jaar (het laatst bekende cijfer) had uitstaan, is het maar de vraag hoeveel er terugkomt.

Failliet

Als SNS REAAL zijn eigen problemen niet kan behappen, ligt een andere oplossing voor de hand. De bank, nummer vier van het land, is door de overheid bestempeld tot systeembank: te belangrijk om failliet te gaan.

Via de vorig jaar ingevoerde Interventiewet kan de overheid SNS REAAL dwingen om zijn verzekeraar en eventueel ook de bank te verkopen, of zelfs nationaliseren. Zo kan de overheid die bank en verzekeraar in veilig vaarwater brengen én via de opbrengst van andere activiteiten de staatssteun terugkrijgen.

Verwerpelijk

Dat een verkoop (van een deel) van SNS REAAl aan ING en ABN AMRO niet mag, zoals Het Financieele Dagblad woensdagochtend meldt, is echter ook begrijpelijk. Zo’n deal is zelfs verwerpelijk: ING en ABN AMRO hebben beide staatssteun ontvangen en zouden dus met belastinggeld hun concurrent opslokken – en zo de bancaire markt ernstig verstoren.

Te verkiezen is, als het er op aankomt, dat de overheid de gezonde delen van SNS REAAL naar de beurs brengt, of verkoopt aan een buitenlandse bank. Al dan niet via een nationalisatie.

Het Nederlandse bankenlandschap verloor de afgelopen jaren al Friesland Bank (overgenomen door Rabobank) en DSB Bank (failliet). Nog meer verschraling is slecht voor de economie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.