Jean Dohmen

Bemoeienis van kabinet met huizenmarkt pakt rampzalig uit

Door Jean Dohmen - 21 februari 2013

Het lapwerk van politici helpt de huizenmarkt niet. Nu blijken de nieuwe startershypotheken weer niet beschikbaar.

Het blijft de komende maanden stil bij makelaars en notarissen. Starters op de huizenmarkt die van de versoepelde hypotheekregels willen gebruikmaken, kunnen dat niet omdat banken het nieuwe product voorlopig niet aanbieden.

Er is nog te veel onduidelijk, melden grote banken vandaag aan Het Financieele Dagblad. Het duurt zeker nog een paar maanden voor starters de nieuwe hypotheken kunnen afsluiten. Intussen zakt de huizenmarkt verder weg.

Geen eind

De huizenprijzen zijn in januari met bijna 10 procent gedaald, blijkt uit de nieuwe CBS-cijfers. Ze zijn terug op het niveau van 2003. Aan de daling zal voorlopig geen eind komen.

Er was terecht kritiek op de eis dat starters vanaf 1 januari hun hele hypotheek binnen dertig jaar in termijnen moeten aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Versoepeld

Door die eis stijgen de maandlasten en is het kopen van een huis onaantrekkelijker geworden. In het woonakkoord dat het kabinet deze maand sloot met D66, ChristenUnie en SGP, is die eis versoepeld.

Maar de gekozen oplossing – een tweede lening om de aflossing van de eerste lening te betalen – blijkt dermate complex dat banken er niet snel op kunnen inspelen.

Lapwerk

Starters zullen wachten tot het nieuwe product wel wordt aangeboden. Het belangrijkste doel van het woonakkoord – de huizenmarkt in beweging brengen – zal voorlopig niet worden gehaald.

Dat had uiteraard kunnen worden voorkomen als het kabinet het rigide en voor de huizenmarkt schadelijke regime voor starters nooit had ingevoerd. Dan was dit lapwerk ook niet nodig geweest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.