Wouter van Noort

KPN-debacle toont aan: zwakke leider in crisis is destructief

Door Wouter van Noort - 23 februari 2013

KPN is zijn onafhankelijkheid definitief kwijt. Het bestuur van het telecombedrijf moet sinds deze week alle belangrijke beslissingen voorleggen aan de belangrijkste aandeelhouder, de Mexicaan Carlos Slim. Het laat zien hoe belangrijk sterk leiderschap is in tijden van crisis, en wat er mis kan gaan als dit ontbreekt

Sinds bestuursvoorzitter Eelco Blok bij KPN aantrad, is er meer dan 11 miljard euro aan beurswaarde verloren gegaan, zit het bedrijf in grote financiële problemen en is het voortbestaan van KPN in de huidige vorm zeer onzeker geworden. Ook andere telecombedrijven hebben het zwaar, maar KPN presteert het slechtst.

De voornaamste oorzaak: Blok heeft bij zijn aantreden nagelaten rigoureus in  te grijpen bij sluimerende problemen. Vanaf het begin kreeg hij geen grip op het bedrijf.

Moeilijke erfenis

Niet alle problemen van het bedrijf kunnen worden afgeschoven op één man, en van kwade opzet is geen sprake.

Maar samen met de moeilijke erfenis van zijn voorganger Ad Scheepbouwer, en de economische malaise, leidt de prestatie van Blok tot desastreuze gevolgen: voor de Koninklijke KPN, zijn werknemers en aandeelhouders.

Crisis

Voorlopig blijft het crisis bij KPN, en blijft een sterke leider er broodnodig. Als Blok die positie niet alsnog opeist, en het is de vraag of hij dat überhaupt kan, is het voor alle betrokkenen maar goed dat Carlos Slim – die vorige week alvast twee plekken in de raad van commissarissen opeiste – die handschoen oppakt.

Deze week in Elsevier: een uitgebreide reconstructie van het KPN-drama

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.