René van Rijckevorsel

Albert Heijn-staking toont ‘nieuwe vakbond’: plat, compromisloos en met gestrekt been erin

Door René van Rijckevorsel - 21 maart 2013

De SP ziet zijn kans schoon om in tijden van crisis over de rug van een gezond bedrijf en de Nederlandse consument een greep naar de macht in de FNV te doen

‘Gelul’. Dat vindt FNV-campagneleider Ron Meyer van de kritiek op zijn acties bij Albert Heijn. ‘Wij gaan gewoon door met staken en we blijven verrassen met nieuwe acties,’ zegt SP-lid Meyer (31). Gisteren portretteerde Het Financieele Dagblad hem nota bene vriendelijk als ‘gedreven linksbuiten van de vakbond’.

Protestmars

Bij platte woorden horen kennelijk platte acties. Zoals het op de Facebookpagina van FNV Bondgenoten beschuldigen van een moedwillige poging tot aanrijding van een staker bij een distributiecentrum door een kennelijke stakingsbreker. De beschuldiging is inmiddels van Facebook verwijderd.

Zoals met geweld het hoofdkantoor van Ahold in Amsterdam willen binnendringen. Dinsdag was er een protestmars van distributiemedewerkers. Uiteindelijk moest zelfs de politie eraan te pas komen om de opgefokte FNV’ers tegen te houden en uit de lobby te verwijderen.

Loonsverhoging

Wat is er aan de hand? Albert Heijn heeft zes distributiecentra met meer dan vijfduizend werknemers. Ruim eenderde van hen is uitzendkracht, de rest heeft een vaste aanstelling.

Van de laatste groep zijn dagelijks zo’n honderd mensen in staking, omdat zij niet akkoord gaan met een voorstel van 3,5 procent loonsverhoging in twee jaar tijd en de toezegging van baanzekerheid voor de vaste medewerkers. Baanzekerheid én 3,5 procent, kom daar in deze crisistijd eens om in het bedrijfsleven of in de ambtenarij. Het CNV is wel akkoord.

In de media suggereren de FNV’ers dat vele honderden Albert-Heijn-medewerkers in de centra staken. Maar het gaat om zo’n 5 procent.

Herrie

Albert Heijn heeft al luid en duidelijk laten weten niet te wijken voor de brute wil van een kleine minderheid. Volgens AH-baas Sander van der Laan is stakingsleider Ron Meyer nooit in een distributiecentrum geweest en zullen de schappen met Pasen gewoon gevuld zijn. ‘Ik heb de indruk dat hij alleen uit is op herrie. Hij weet helemaal niet waar hij over praat. Hij kent ons bedrijf niet, hij kent onze mensen niet.’

Vandaag heeft SP-leider Emile Roemer zich gemeld bij een distributiecentrum in Nieuwegein. De SP ziet zijn kans schoon om in tijden van crisis over de rug van een gezond bedrijf en de Nederlandse consument een greep naar de macht in de FNV doen.

En kennelijk is dit hoe Meyer en Roemer de nieuwe vakbeweging voor zich zien. Niet langer polderen, maar plat, compromisloos en met gestrekt been erin.

Volg @rijckevorsel op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.