Philip Willems

D.E. en Ziggo verdwijnen. Leegloop beurs is dramatisch voor Nederlands vestigingsklimaat

Door Philip Willems - 29 maart 2013

Het bedrijf met een mooie geschiedenis, een fantastisch product, Douwe Egberts, en een vreselijke naam, D.E Masterblenders 1753, verdwijnt waarschijnlijk van de Amsterdamse beurs.

Amper negen maanden nadat het in juli 2012 zijn eerste beursdag beleefde, wil een investeringsfonds D.E. overnemen.

Ook kabelaar Ziggo wordt mogelijk overgenomen. Het Amerikaanse Liberty Global, dat in Nederland al UPC bezit, bouwde een belang van 13 procent op in Ziggo.

Toekomst

Met dit nieuws moet het in één klap afgelopen zijn met het voorzichtige optimisme van de Amsterdamse beurs over de eigen toekomst.

Het aantal grote beursgangen leek na jaren van stilte en vooral ook na jaren van verdwijnende beursfondsen door overnames (bijvoorbeeld Numico) en debacles (bijvoorbeeld ABN AMRO), met Ziggo en D.E. op te veren.

Andere fondsen die de laatste jaren naar de beurs gingen, presteren niet best. Verzekeraar Delta Lloyd ging in 2010 naar de beurs, de koers is nu flink lager. SNS REAAL ging in 2006 naar de beurs en ging vervolgens ten onder.

Erg?

De beurs loopt leeg. Is dat erg? Voor de mooie oude beursvennootschap: ja. Maar die moet zijn eigen voortbestaan maar veiligstellen.

Voor beleggers maakt het allemaal niet veel meer uit. Professionele en ook particuliere beleggers investeren steeds meer internationaal. Informatie over andere Europese, Amerikaanse en Aziatische beursfondsen is via internet makkelijk beschikbaar, de transactiekosten zijn steeds lager.

Vervelend

De leegloop – en daarmee de afbladderende statuur van de beurs – is behoorlijk vervelend voor het Nederlandse vestigingsklimaat.

Nu heeft het aantrekken van buitenlandse bedrijven sowieso geen prioriteit bij de overheid: PvdA-leider Diederik Samsom kondigde gisteren in College Tour aan de ‘misstand’ van de Nederlandse trustkantoren en brievenbusfirma’s te willen aanpakken.

Het is een sector waar je met even veel gemak over kunt betogen dat deze sterk bijdraagt aan een goed investeringsklimaat.

Hoofdkantoor

Wie aan de Amsterdamse beurs zijn beursnotering heeft, heeft in Nederland zijn hoofdkantoor. Dat is een bron van werkgelegenheid, geld en kennis. Maar ook die beurs blijkt niet meer aantrekkelijk, voor binnenlandse noch voor buitenlandse bedrijven.

Een behoorlijke min voor het vestigingsklimaat in Nederland.

Volg Philip Willems op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.