Michiel Dijkstra

Goed dat Europa niet meer geld geeft aan Cyprus

25 maart 2013

Het is terecht dat spaarders met minder dan 100.000 euro buiten schot blijven in het nieuwe reddingsplan voor Cyprus. Het is wel tijd om het bedrag dat wordt gegarandeerd door het depositogarantiestelsel te verlagen.

Het reddingsplan voor Cyprus van vorige week had zijn goede kanten. Zo droegen de andere eurolanden maar in beperkte mate bij om het probleem van het land – de twee grootste banken zijn praktisch failliet – op te lossen.

De eurolanden wilden 10 miljard euro uitlenen. De rest, 5,8 miljard euro, moest door Cypriotische spaarders worden opgebracht.

Meebetalen

Maar het reddingsplan mislukte, vanwege een grote fout: de Cypriotische president Nikos Anastadiades wilde ook ‘kleine’ spaarders – zij met minder dan 100.000 euro op de bank – laten meebetalen aan het redden van de banken.

Het depositogarantiestelsel garandeert tegoeden tot 100.000 euro als de bank failliet gaat. Cyprioten kwamen in opstand en het parlement weigerde om de maatregel goed te keuren.

Russen

Vanochtend kwamen de Europese ministers van Financiën samen met Cyprus een nieuw plan overeen. Goed is: nog steeds dragen eurolanden 10 miljard euro bij, geen cent meer. Cyprus geldt als belastingparadijs voor rijke Russen en daar hoeven Europese landen natuurlijk niet voor te betalen.

Nieuw is dat nu alleen de spaarders met meer dan 100.000 euro bij de twee grootste banken van het eiland, Bank of Cyprus en Laiki Bank, moeten betalen. Die zijn naar schatting 35 tot 40 procent van hun spaargeld kwijt.

Terecht: omdat die twee banken failliet zijn, heeft Cyprus noodhulp nodig. Wie zijn geld bij een andere bank in Cyprus heeft staan, hoeft daar niet voor te boeten.

Afspraak

Ook is het goed dat spaarders met minder dan 100.000 euro buiten schot blijven. Dat bedrag is weliswaar veel te hoog, maar in Europa is nu eenmaal afgesproken dat het  depositogarantiestelsel zoveel garandeert. Die afspraak niet nakomen wekt twijfel op over de veiligheid van spaargeld.

Wel is het tijd om dat bedrag snel te verlagen. Hoeft Europa bij de volgende redding ook minder te betalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.