Jean Dohmen

Pensioenfondsen profiteren risicoloos van staatsgarantie hypotheken

Door Jean Dohmen - 13 maart 2013

Pensioenfondsen willen wel investeren in de hypotheekmarkt, maar alleen als de staat garant staat. Dat is iets te gemakkelijk.

Op het eerste oog zitten er louter voordelen aan het betrekken van pensioenfondsen bij de hypotheekmarkt.

Er wordt al veel langer gepraat over de mogelijkheid om pensioenfondsen met al hun miljarden aan vermogen te betrekken bij de Nederlandse hypotheekmarkt, maar tot op heden leidde dat tot niets.

Strubbelingen

Oud-topambtenaar Kees van Dijkhuizen, tegenwoordig vicevoorzitter van de raad van bestuur van zakenbank NIBC, bekeek in opdracht van het kabinet opnieuw de mogelijkheden. Hij is niet pessimistisch.

Als de fondsen hypotheken overnemen van banken, worden banken minder kwetsbaar voor strubbelingen op de internationale financiële markten.

Garant

Omdat banken ook minder rente hoeven te betalen, kan de hypotheekrente voor consumenten omlaag. Zij zien hun maandlasten dalen en zullen eerder een nieuw huis kopen, wat goed is voor de kwakkelende huizenmarkt.

Er zit wel een adder onder het gras. Het lijkt erop dat pensioenfondsen alleen geïnteresseerd zijn als de staat garant staat voor de hypotheken, vergelijkbaar met de bestaande Nationale Hypotheek Garantie.

Prijsdaling

Zo zitten ze voor een dubbeltje op de eerste rang. Het is niet verdedigbaar om de belastingbetaler garant te laten staan voor de eventuele negatieve gevolgen van een zakelijke deal tussen banken en pensioenfondsen.

Het getuigt ook van weinig vertrouwen in de huizenmarkt, die in de kern gezond is. Er is nog steeds een tekort aan huizen. Aan de forse prijsdaling komt vroeg of laat een eind. Pensioenfondsen kunnen profiteren van het herstel ervan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.