Remko Nods

PostNL zit zwaar in de knel, en moet saneren en hopen

Door Remko Nods - 08 mei 2013

PostNL denkt zichzelf nog net te kunnen redden. Maar dat kan alleen als de rente niet verder daalt. Er zijn in het verleden flinke fouten gemaakt.

Onverwacht kwam het omvangrijke kwartaalverlies van het krimpende postbedrijf niet. Toen in januari dit jaar het Amerikaanse pakketpostbedrijf UPS het aantrekkelijke bod op TNT Express moest intrekken omdat de Europese Commissie de overname blokkeerde, halveerde de beurskoers van het zusterbedrijf TNT Express.

Verslaggevingsregels eisen dat PostNL zijn belang van bijna 30 procent in TNT Express fors lager waardeert. Een strop van 440 miljoen euro.

Nieuwe stroppen

Ook het vermogenstekort bij het pensioenfonds van PostNL moest worden weggewerkt, omdat een rechtsvoorganger van PostNL ooit zo onhandig was om een bijstortingsverplichting op zich te nemen.

Nieuwe verslaggevingsregels zorgden dat PostNL 1,37 miljard euro van het eigen vermogen moest afboeken, waardoor dit 689 miljoen euro negatief werd. Als de lange rente verder daalt, kunnen er nieuwe stroppen uit het pensioenfonds komen.

Vermorzeld

PostNL heeft de financiering nog net op orde – voorwaar een knappe prestatie van het nieuwe managementteam, onder leiding van bestuursvoorzitter Herna Verhagen.

Dat er in het verleden fouten zijn gemaakt, is duidelijk. Niet alleen met het pensioenfonds. De afsplitsing van TNT Express is te riskant gebleken tijdens de financiële crisis. Het postbedrijf dreigt nu te worden vermorzeld door regelgevers en een structureel krimpende markt. Het bedrijf mag niet eens zelf de prijs van een postzegel bepalen.

Beetje lucht

De Europese Commissie blokkeert een lucratieve deal met UPS, omdat die de concurrentieverhoudingen zou schaden. Strenge verslaggevingsregels doen de rest.

Saneren, nieuwe producten ontwikkelen (in de webhandel), en het zo snel mogelijk verkooprijp maken van TNT Express zijn de enige opties die Verhagen resten. En hopen dat TNT Express alsnog voor een mooie prijs verkocht kan worden.

En ten slotte hopen dat de lange rente een beetje gaat stijgen. Dan krijgt niet alleen het pensioenfonds, maar ook PostNL weer een beetje lucht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.