Syp Wynia

Rutte en Samsom knijpen de economie weer af

Door Syp Wynia - 14 juni 2013

‘Koop nou eens die nieuwe auto. Koop nou eens dat nieuwe huis,’ zei premier Rutte twee maanden geleden. En nu kondigt Rutte nieuwe lastenverzwaringen aan. Zijn kabinet is een heilloze weg ingeslagen.

Het kabinet-Rutte gaat, precies zoals Europees commissaris Olli Rehn eist, 6 miljard extra korten. Een derde daarvan, 2 miljard, moet volgens premier Mark Rutte uit extra lastenverzwaringen komen.

Schade aanrichten

Rutte verdedigt die maatregel met de bewering dat Nederlandse kabinetten al tientallen jaren tegenvallers met een vaste verdeelsleuteloplossen: tweederde minder uitgeven en éénderdehogere belastingen. Ook andere Europese landen doen dat, volgens hem.

Nu is er wel wat af te dingen op Rutte’s verdeelsleuteltheorie. Maar belangrijker is, dat het kabinet van VVD en PvdA met de nieuwe lastenverzwaringen veel schade aanricht en daarbij in eigen voet schiet.

Spiraal

De kabinetten-Rutte verhoogden de lasten al met 16 miljard en als daar nog 2 miljard bij komt, gaan de totale belastingverzwaringen onder Rutte dus 18 miljard bedragen. Het kabinet gaat zo door met een schadelijke spiraal, want de afgelopen maanden bleek al dat de btw-verhoging van eind vorig jaar niet had geleid tot hogere btw-inkomsten, maar tot lagere inkomsten.

De nogal stiekeme verhogingen van de loonbelasting leiden ook niet tot meer, maar tot lagere inkomsten. Bovendien geeft de overheid al meer dan de helft van het nationaal inkomen uit en zijn de hoogste tarieven toch al zo hoog dat ze de economie schaden.

Uitstel

Waarom heeft Rutte niet tegen Olli Rehn gezegd dat als Frankrijk twee jaar krijgt om het overheidstekort onder de 3 procent te krijgen dat ook voor Nederland kan gelden? De resterende miljarden hadden dan uitsluitend uit lagere uitgaven kunnen komen.

Er kan door de overheid bovendien minder uitgegeven worden, bijvoorbeeld door de explosief gestegen zorguitgaven te limiteren, miljarden verslindende windmolenparken te schrappen en alle overheidsinkomens, uitkeringen en toeslagen te bevriezen.

Afknijpen

In plaats daarvan knijpt het kabinet de economie af, door burgers die toch al jaar in jaar uit minder te besteden hebben op weer zwaardere lasten te trakteren. Twee maanden geleden deed Rutte nog de pathetisch aandoende oproep auto’s en huizen aan te schaffen. Nu legt hij de toch al moeizaam consumerende Nederlanders nieuwe lasten op. Het is niet alleen inconsequent, het is een heilloze weg, dieper de put in.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.