Jean Dohmen

Samsom zegt eigenlijk: wij weten het niet meer, lost u het maar op

Door Jean Dohmen - 26 juni 2013

De oproep van PvdA-leider Diederik Samsom aan burgers om meer geld uit te geven en zo de economie uit het slop te halen, heeft terecht kwaad bloed gezet. Zolang het kabinet de belastingen blijft verhogen, houden mensen de hand op de knip.

Een belangrijke reden waarom de economische crisis Nederland momenteel harder raakt dan de landen om ons heen, ligt in het gebrek aan vertrouwen van consumenten.

Door opeenvolgende lastenverzwaringen zien zij hun koopkracht jaar na jaar dalen en geven zij – heel begrijpelijk – minder geld uit. Ondernemers zien daardoor hun inkomsten teruglopen en moeten werknemers ontslaan.

6 miljard euro

Het kabinet van VVD en PvdA heeft daar geen boodschap aan en blijft de belastingen koppig verhogen, om zo het begrotingstekort te verkleinen. De komende maanden praat het kabinet over 6 miljard euro aan nieuwe bezuinigingen en lastenverzwaringen.

Maar nieuwe belastingverhogingen zullen de economie alleen maar verder hinderen.

Als het kabinet de economie werkelijk wil helpen, moet het de belastingen juist verlagen, zodat burgers meer geld in hun portemonnee overhouden. Maar dat zal, zo valt te vrezen, niet gebeuren.

Geen visie

Het is bizar om de burgers vervolgens te verwijten dat zij te weinig geld uitgeven en zo het economisch herstel blokkeren.

Samsoms uitspraken illustreren pijnlijk het gebrek aan visie bij de coalitiepartijen. Eigenlijk is zijn boodschap aan de Nederlanders: het lukt ons niet om de crisis te baas te worden, lost u het maar op.

Maar waarom zouden burgers een overheid te hulp schieten die keer op keer een greep in hun portemonnee doet?

Als het kabinet op zwart zaad zit, moet het niet de lasten verhogen, maar bezuinigen. De overheid is te groot, de uitgaven zijn veel te hoog. Doe daar wat aan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.