Philip Willems

Uitstekend plan van staatssecretaris Klijnsma om Wajongers te herkeuren

Door Philip Willems - 28 juni 2013

De Wajong is de laatste jaren uitgegroeid tot een extreem dure uitkeringenfabriek. Goed dat PvdA-staatsecretaris Jetta Klijnsma alle Wajongers wil laten herkeuren en gemeenten verantwoordelijk wil maken. Zowaar een echte hervorming!

Met de herkeuring van Wajongers (iedereen met een jonggehandicaptenuitkering) haalt PvdA-staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma heel terecht een oud VVD-plan van stal.

De Wajong is de laatste jaren uitgegroeid tot een extreem dure uitkeringenfabriek. In 2006 werden gemeenten verantwoordelijk gesteld voor de bijstand.

Die reageerden door bijstandsontvangers door te sturen naar de Wajong. Die uitkeringen worden door het Rijk uitgekeerd. Dat betekende niet alleen winst voor de gemeenten, maar ook voor de uitkeringstrekkers.

Prikkel

Een Wajonguitkering bedraagt 75 procent van het minimumloon, een bijstandsuitkering 70 procent. Zo kon het gebeuren dat in een paar jaar tijd zo’n 225.000 mensen als jonggehandicapten in de Wajong terechtkwamen.

Alle Wajongers worden herkeurd, belooft Klijnsma nu in de Volkskrant. Klijnsma verwacht dat zo’n veertigduizend Wajongers hun uitkering zullen behouden.

Bovendien worden de gemeenten ook verantwoordelijk voor de Wajong. De prikkel om bijstandgerechtigden gehandicapt te verklaren, verdwijnt zo. Dat is een goed idee: wie kan werken, moet proberen te werken.

PVV

Zit er geen adder onder het gras? De Participatiewet maakte – in ietwat andere vorm –  ook al deel uit van de Wet werken naar vermogen van VVD’ers Henk Kamp en Paul de Krom, minister en staatssecretaris in het kabinet-Rutte I.

Die wet, door De Krom ‘de grootste hervorming van het kabinet-Rutte’ genoemd, strandde in de Tweede Kamer toen de PVV de val van de regering veroorzaakte in 2012.

Zorg voor later

In 2012 zou de hervorming van de Wajong – in combinatie met wat andere maatregelen – 1,8 miljard euro opleveren. In de nieuwe variant bedraagt de bezuiniging (een echte!) 1,7 miljard.

De bezuiniging is dus iets lager, onder meer omdat bedrijven subsidies krijgen om Wajongers (verplicht, via een quotum) aan een baan te helpen. Vooral op dat quotum is wel wat aan te merken, maar dat moet dan maar een zorg voor later zijn.

Dit plan is, mits goed uitgevoerd, een prima hervorming op de arbeidsmarkt.

Volg Philip Willems op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.