Jean Dohmen

Kritiek van Halbe Zijlstra op lastenverzwaringen is hypocriet en te laat

Door Jean Dohmen - 10 juli 2013

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft boter op zijn hoofd: hij is medeverantwoordelijk voor de recente, voor de economie funeste lastenverzwaringen. Nu kapittelt hij opeens het kabinet dat het geen werk maakt van belastingverlaging.

In een poging het tekort op de begroting terug te dringen, confronteren regeringspartijen VVD en PvdA miljoenen Nederlanders met forse lastenverzwaringen, waardoor consumenten de hand op de knip houden en de economie nog dieper in het slop raakt.

Critici van die desastreuze aanpak roepen al tijden dat de coalitie harder moet snijden in de uitgaven van de overheid zelf. Van elke euro die in Nederland wordt verdiend, geeft de overheid meer dan de helft uit.

Doodleuk

Het kabinet is doof voor die kritiek. Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) riepen burgers doodleuk op meer geld uit te geven of aan hun kinderen te schenken om de economie te helpen.

Maar de komende maanden wordt zo goed als zeker besloten tot nieuwe lastenverzwaringen. En in 2014 wacht de hogere inkomens, op verzoek van de PvdA en met steun van de VVD, een extra nivelleringsronde.

‘Mensen hebben donders goed door dat het de overheid is die te veel geld uitgeeft. Zolang daar niets aan gebeurt, moet je niet van Nederlanders verwachten dat ze de knip gaan trekken,’ merkt Zijlstra vandaag terecht op in De Telegraaf. Dat inzicht komt rijkelijk laat.

Menens

Als het kabinet wil dat vermogende ouders meer geld gaan schenken aan hun kinderen, aldus Zijlstra, moet het de schenkbelasting verlagen. ‘Daar valt met ons over te praten.’

Verlaging van de heffing op schenkingen is niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Het weegt niet op tegen eerdere lastenverzwaringen en alle ellende die nog moet komen.

Zijlstra zal moeten laten zien dat hem het menens is. De belastingen moeten omlaag en de overheid moet kleiner.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.