Robbert de Witt

Nederlandse supermarkten geven toe aan pro-Palestijnse lobby

Door Robbert de Witt - 22 juli 2013

Drie Nederlandse supermarkten scharen zich met hun boycot van Joodse producten alvast achter de Palestijnse aanspraak op de Westelijke Jordaanoever. Westerse verontwaardiging en activisme betreft bovengemiddeld vaak Israël.

Als drie supermarktketens (Jumbo, Aldi en Hoogvliet) geen Joodse producten meer willen verkopen die op de Westelijke Jordaanoever zijn gemaakt, dan is dat hun goed recht. Elk bedrijf mag uiteraard zelf bepalen welke producten het verkoopt.

Supermarkt Jumbo ontkent een boycot, maar heeft wel alle leveranciers gevraagd aan te geven welke huismerkproducten uit de bezette gebieden komen en welke niet. Volgens Trouw garandeert Jumbo dat het huismerk ‘vrij is van kolonistenwaar’.

Schijnheilig

‘De klant heeft recht op eerlijke informatie,’ aldus Jumbo. Maar het is onwaarschijnlijk dat de Jumbo-, Hoogvliet- of Aldi-klant, vooral op zoek naar het goedkoopste product, hier werkelijk op zit te wachten.

De argumentatie van Jumbo is schijnheilig. Klanten worden immers niet geïnformeerd over producten uit China, Marokko of Rusland – slechts enkele voorbeelden van landen met ‘omstreden gebieden’. Westerse verontwaardiging en activisme betreft bovengemiddeld vaak Israël.

Fout beleid

De drie supermarkten geven op deze manier toe aan de pro-Palestijnse lobby, die succesvol het beeld neerzet dat Israël de foute partij is in het conflict. De beginnende boycot – worden straks alle Joodse producten geweerd, het land voert immers fout beleid? – komt bovendien op een zeer ongelukkig moment.

Want afgelopen vrijdag kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aan dat hij Israël en de Palestijnen eindelijk weer om de tafel krijgt voor vredesbesprekingen.

Geweigerd

Beide partijen beloofden al in 1993 (in de Oslo-akkoorden) dat ze zullen onderhandelen over de definitieve grens tussen Israël en de Palestijnse Gebieden.

In plaats van de Palestijnen en Israëliërs het eerst zelf te laten regelen, scharen de drie supermarkten zich, verschuilend achter regeltjes over juiste etikettering, achter de Palestijnse aanspraak op de Westelijke Jordaanoever.

Dat gebied behoort in de ogen van de rest van de wereld toe aan de Palestijnen, maar werd tot twee keer toe geweigerd door de Palestijnen zelf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.