Remko Nods

Pensioenfondsen moeten maar één belang dienen: dat van de deelnemers

Door Remko Nods - 03 juli 2013

De overheid zet pensioenfondsen onder druk om in de Nederlandse economie te investeren. Dat kunnen ze wel, maar ze zijn aan werknemers en gepensioneerden verplicht om op rendement en risico’s te letten

Het kabinet kijkt al een tijdje verlekkerd naar de pensioenvermogens van in totaal ruim 1.000 miljard euro. Als we daarmee de Nederlandse economie uit de recessie zouden trekken

Pensioenfondsen willen best in de economie investeren, maar dan moet de verhouding tussen het verwachte rendement en de risico’s optimaal zijn – vergelijkbaar met wat ze op de internationale financiële markten kunnen halen.

Extreem laag

Dat zijn de fondsen wettelijk verplicht aan hun deelnemers. De bereidheid van pensioenfondsen om serieus te kijken naar binnenlandse investeringen, is het gevolg van het monetaire beleid van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank.

Die houden de rente extreem laag, waardoor iedereen met veel geld wordt gedwongen risico’s te nemen als ze meer rendement willen halen dan de inflatie.

Risico’s

Hypotheken komen in aanmerking, zeker als de overheid de risico’s van restschulden volledig overneemt. Op zulke obligaties kunnen pensioenfondsen iets meer verdienen dan op staatsleningen, terwijl de risico’s nauwelijks hoger zijn.

De overheid aarzelt, in het belang van belastingbetalers, om nog meer garanties af te geven. Het Rijk heeft al voor circa 450 miljard euro aan garanties afgegeven aan banken en Europese noodfondsen.

Investeringen van woningcorporaties kunnen ook in aanmerking komen nu de overheid de huren naar een marktconform niveau wil optrekken.

Brug te ver

Pensioenfondsen kunnen ook investeren in infrastructurele projecten, als die voldoende rendement beloven en de overheid risico’s afdekt. Of dat laatste zal gebeuren, is de vraag.

Kredieten verstrekken aan kleine bedrijven is een brug te ver voor pensioenfondsen. Banken kunnen de risico’s daarvan al nauwelijks inschatten en beheersen. Pensioenfondsen hebben daar de expertise niet voor.

Eén belang

Wat er van de plannen terechtkomt, hangt af van de uitkomst van de onderhandelingen over de verdeling van risico’s tussen overheid en pensioenfondsen.

De ervaring leert dat deze partijen de risico’s nogal eens verschillend inschatten. En pensioenfondsen moeten maar één belang voor ogen houden: dat van de deelnemers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.