Philip Willems

ABN AMRO’s toekomst in de bankenwereld

Door Philip Willems - 24 augustus 2013

Het kabinet neemt afstand van ABN AMRO. De bank moet in 2015 weer zelfstandig zijn. Dat is een goede, maar wel rijkelijk late beslissing.

Dit stukje gaat niet over de 15 miljard euro die voormalig PvdA-minister van Financiën Wouter Bos te veel betaalde voor de redding van ABN AMRO in 2008, omdat hij en toenmalig president van De Nederlandsche Bank perse wilden dat ABN AMRO niet in buitenlandse handen zou komen.

Stompzinnige beslissing

Zélf de bank redden, het mocht wat kosten: 30 miljard euro. De overheid schat de waarde van de bank nu op 15 miljard.

Achteraf gezien was dat niet alleen financieel een stompzinnige beslissing. De Nederlandse bancaire sector wordt nu volledig gedomineerd door drie Nederlandse grootbanken, waarvan twee – ABN AMRO en ING – overeind werden gehouden met staatssteun. De twee mogen van de Europese Commissie vanwege die steun maar beperkt concurreren.

De derde, Rabobank, vindt dat wel best zo, en concurreert ook lekker niet. Gevolg: dure hypotheken voor consumenten, dure leningen voor bedrijven – als die al een lening kunnen krijgen.

Buitenlandse redding

Had Bos toegestaan dat ABN AMRO werd gered door een buitenlandse bank – die interesse was er -, dan waren belastingbetalers naar alle waarschijnlijkheid niet alleen een stuk goedkoper af geweest, er was wellicht meer concurrentie gekomen.

Maar dit stukje gaat dus niet over het verleden, wel over de toekomst. PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem presenteerde vrijdag zijn toekomstplannen voor staatsbank ABN AMRO.

Naar de beurs

De bank wordt klaargestoomd om vanaf 2015, wellicht in stukken, naar de beurs te worden gebracht. Dijsselbloem ging na of er misschien partijen – buitenlands, ongetwijfeld – waren die de bank onderhands voor 15 miljard wilden kopen, maar vond die niet.

Het is goed dat de overheid het signaal afgeeft dat ABN AMRO op termijn weer een volledig zelfstandige bank wordt, zonder overheidsbemoeienis. Het kan de concurrentie tussen banken, en zo consumenten, alleen maar ten goede komen.

Begrijpelijk

Het is ook begrijpelijk dat Dijsselbloem de tijd neemt om ABN AMRO weer naar de markt te brengen: het moet zorgvuldig gebeuren en de verliezen moeten beperkt worden. Het is alleen wel jammer dat het ook de komende jaren moet gaan zoals het gaat. Minstens zeven jaar lang zal ABN AMRO een staatsbank zijn geweest, in een gebrekkig concurrerend bankenlandschap.

Als reden waarom de economische crisis in Nederland veel erger is dan in omringende landen worden steevast als belangrijkste redenen de crash op de huizenmarkt, de dalende pensioenen en een falende politiek genoemd. Voeg aan dat rijtje gerust de falende, door de overheid aangestuurde bankensector toe: geen land in de eurozone waar dat probleem zo groot is. Dank u wel ABN AMRO, Wouter Bos en Nout Wellink.

Volg Philip Willems op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.