Jean Dohmen

Carlos Slim zal moeten bloeden als hij KPN alsnog wil overnemen

Door Jean Dohmen - 30 augustus 2013

De tactische zet van de KPN-stichting draagt een duidelijke boodschap uit: Carlos Slim zal moeten bewegen. De beschermingswal die rond het telecombedrijf is gelegd, is echter niet zonder gevaar.

De strijd om de toekomst van KPN heeft een onverwachte wending genomen. De Mexicaanse multimiljardair Carlos Slim stond op het punt het telecombedrijf in te lijven, maar vist – in elk geval voorlopig – achter het net.

Schade

De Stichting Preferente Aandelen B, die op de achtergrond waakt over de belangen van KPN, gebruikt de mogelijkheid om in noodsituaties extra aandelen KPN te creëren. De stichting vindt Slims aanpak vijandig en blokkeert daarom de overname.

Dat is, hoewel legaal, een paardenmiddel, dat schade kan toebrengen aan het vertrouwen van buitenlandse beleggers. Het betekent ook niet dat een overname definitief van de baan is. De beschermingswal is een tijdelijke constructie.

Het is een illusie dat KPN op de lange termijn zelfstandig kan blijven. Daarvoor is het bedrijf als internationale speler te klein.

Hard spel

Het lijkt erop dat de stichting met deze tactische zet vooral betere garanties voor de toekomst van KPN en mogelijk ook een hogere prijs wil bedingen. Als Slim KPN koste wat kost wil hebben, zal hij moeten bewegen, zo lijkt de boodschap.

Daar is niets mis mee. Wie op vijandig overnamepad gaat, zoals Slim met zijn bedrijf America Móvil, weet dat het spel hard wordt gespeeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.