Wouter van Noort

De overheid moet zich niet bemoeien met de overname van KPN

Door Wouter van Noort - 10 augustus 2013

De overheid moet de overname van KPN door América Móvil niet blokkeren. Er zijn betere manieren om problemen te voorkomen.

Het lijkt gedaan te zijn met de zelfstandigheid van KPN. Het Mexicaanse América Móvil wil Nederlands grootste telecombedrijf overnemen. Meteen klinkt de roep naar de overheid om in te grijpen. Onder meer oud-staatssecretaris Willem Vermeend (PvdA) wil dat de overheid de overname voorkomt. Dat is niet verstandig.

De staat is geen eigenaar van KPN meer. Het verbieden van een overname van een privaat bedrijf kan grote gevolgen hebben – te grote gevolgen. Als het juridisch al voor elkaar te krijgen is. Nederlandse bedrijven doen ook veel overnames in het buitenland; het laatste wat zij kunnen gebruiken is een spiraal van protectionisme waartoe zo’n verbod zou kunnen leiden.

Preferente aandelen

Er is een betere manier waarop de overname voorkomen kan worden, als dat gewenst is. De onafhankelijke Stichting Preferente Aandelen B KPN bezit zogeheten preferente aandelen. Die kan ze omzetten in stemrecht om een overname te stoppen die de continuïteit, zelfstandigheid of identiteit van KPN bedreigt.

Zo’n actie is een paardenmiddel en heeft ook nadelen, maar is eleganter dan een verbod. Het zou in elk geval tijd kopen om alternatieven te onderzoeken. Ook het Spaanse Telefónica en het Belgische Belgacom hebben mogelijk interesse.

Niet naïef zijn

KPN verzorgt cruciale communicatie-infrastructuur: het is een zeer belangrijk bedrijf. Maar dat is nou precies de reden waarom het al stevig ingeklemd zit tussen allerlei wetten, regels en toezichthouders. Het is verstandig om nog eens goed te kijken naar dat kader om te zien of daarin iets moet veranderen bij een nieuwe eigenaar.

De overheid moet niet naïef zijn. Maar als die zich te ingrijpend bemoeit met het overnameproces, veroorzaakt ze meer problemen dan ze oplost.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.