Michiel Dijkstra

Geen groen waasje van herstel in Nederland, met dank aan Mark Rutte

Door Michiel Dijkstra - 09 augustus 2013

Waar de economie in de rest van Europa voorzichtig opleeft, valt over Nederland nog weinig positiefs te melden. Het is niet verwonderlijk dat de Nederlander, na de vele lastenverzwaringen die de kabinetten-Rutte doorvoerden, nogal bedrukt is.

Daar is hij dan eindelijk, de groene waas van herstel waar minister-president Mark Rutte (VVD) in april hoopvol over sprak. Steeds meer economische cijfers wijzen erop dat de economieën in Europa de eurocrisis van zich afschudden en weer gaan groeien.

Zo is het consumentenvertrouwen in de eurozone sterk gestegen, van -26 begin dit jaar naar -17 in juli. Dat is het hoogste niveau sinds de zomer van 2011. Vooral in Duitsland gaat het goed: consumenten waren er sinds 2007 niet zo optimistisch.

Visionair

De inkoopmanagersindex in de eurozone kwam in juli uit op 50,4. Boven de 50 dus, dat duidt op groei.

Zelfs over een land als Spanje, dat zwaar te kampen heeft met de eurocrisis, is goed nieuws te melden: economen van de Spaanse bank BBVA verwachten dat de economie in het derde kwartaal weer gaat groeien.

Is Rutte dan zo’n visionair? Nee. Over Nederland zelf is namelijk weinig positiefs te melden. Waar de rest van Europa voorzichtig een roze bril opzet – terecht of niet – blijven Nederlandse consumenten onverminderd pessimistisch. Consumentenuitgaven daalden in 2013 elke maand.

Bedrukt

Dat is vooral te wijten aan premier Rutte zelf. Door de vele lastenverzwaringen die de kabinetten onder zijn leiding doorvoerden, hebben Nederlanders steeds minder te besteden.

Daarbij komt de onzekerheid die deze lastenverzwaringen met zich meebrengen. Volgend jaar wil het kabinet weer 6 miljard euro bezuinigen. Dat kwam bij vorige bezuinigingsrondes vooral neer op lastenverzwaringen.

Nederlanders weten nu al dat ze volgend jaar weer door de overheid in de portemonnee worden geraakt, de vraag is alleen nog hoe.

Geen wonder dat de stemming in Nederland zo bedrukt is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.