Michiel Dijkstra

Kabinetsplan om zzp’ers zwaarder te belasten moet de prullenbak in

Door Michiel Dijkstra - 26 augustus 2013

Het zegt een hoop over dit kabinet dat ze uitgerekend achter de zzp’ers aangaan. De arbeidsmarkt kan wel wat hervormingen gebruiken, maar lastenverzwaring voor zzp’ers is de slechtst denkbare maatregel.

VVD-coryfee Hans Wiegel haalde vrijdag in De Telegraaf nog maar eens uit naar het onzalige kabinetsplan om zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) in totaal 500 miljoen euro zwaarder te belasten. Terecht. Dat plan moet zo snel mogelijk de prullenbak in.

Zeker is dat de Nederlandse arbeidsmarkt wel wat hervormingen kan gebruiken. Zo is het voor bedrijven nodeloos moeilijk om – vooral oudere – werknemers te ontslaan. En werkloosheidsuiterkingen duren maximaal drie jaar, wat niet echt aanzet tot solliciteren. Tot slot: kleine zelfstandigen betalen wel erg weinig belasting.

Echte hervormingen

Het zegt een hoop over dit kabinet van VVD en PvdA dat ze uitgerekend achter de zzp’ers aangaan. Daar valt immers geld te halen. De echte hervormingen, de plannen om ontslagbescherming te versoepelen en de duur van de werkloosheidsuitkering terug te brengen, werden met het Sociaal Akkoord in april in de ijskast gezet.

Ter verdediging wijst het kabinet erop dat de gunstige fiscale behandeling een hoop mensen in het zzp-schap duwt die daar eigenlijk niet thuishoren: postbezorgers en mensen in de thuiszorg. Dat is een misstand. Die zogenoemde ‘schijn-zzp’ers’ dragen alle risico’s van ondernemerschap, zonder een gepaste beloning.

Stoppen

Maar dan. Simpelweg zzp’ers zwaarder aanslaan, lost dit probleem niet op. Het wordt dan voor post- en thuiszorgbedrijven niet opeens aantrekkelijker om die schijn-zzp’ers weer in vaste dienst te nemen.

Dat maakt de lastenverzwaring voor zzp’ers misschien wel de slechtst denkbare maatregel op de arbeidsmarkt. Het levert geen enkele baan op, en veel zzp’ers zullen stoppen. Het kabinet moet er dan ook niet op rekenen dat de maatregel de geplande 500 miljoen euro zal opbrengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.