Syp Wynia

Rutte en Samsom brengen grote schade toe aan Nederlandse welvaart

Door Syp Wynia - 28 augustus 2013

En weer gaat het kabinet-Rutte de belasting verhogen, waardoor de economie zal blijven stokken. De zogenaamde bezuinigingen bestaan in werkelijkheid voor bijna 40 procent uit lastenverzwaringen.

Het kabinet-Rutte gaat op Prinsjesdag de economie opnieuw een opdoffer bezorgen. Door nieuwe lastenverzwaringen zullen de Nederlanders ook volgend jaar weer minder te besteden hebben.

Dit voorjaar dacht premier Mark Rutte de Nederlanders te kunnen aansporen tot meer uitgeven. De premier ging er nogal lichtzinnig aan voorbij dat de burgers van Nederland al jaren op rij steeds weer minder kunnen besteden.

Hogere btw

Tussen juni van dit jaar en juni vorig jaar zakten de bestedingen van huishoudens bijvoorbeeld met 2,4 procent. Dat komt overeen met het ingezakte besteedbare inkomen. Terwijl de netto-inkomens nauwelijks stegen, steeg de inflatie – onder meer door de hogere btw.

De zakkende bestedingen zijn de belangrijkste oorzaak van het achterblijven van de Nederlandse economie. En de afname van de bestedingen is in belangrijke mate het gevolg van opeenvolgende lastenverzwaringen.

Zo legde de overheid burgers en bedrijven dit jaar voor 14 miljard euro aan nieuwe lasten op. Daar komt volgend jaar weer 2 miljard euro bij, als onderdeel van een extra pakket van 6 miljard om aan Brusselse wensen te voldoen.

Schade

Al twee jaar laten de kabinetten-Rutte na om meteen in te grijpen bij tegenvallers. En als er dan wordt ingegrepen, blijkt het om steeds weer hogere belastingen te gaan, al was het maar omdat bezuinigingen vaak meer tijd vergen. De hogere lasten richten weer schade aan in de economie, waardoor opnieuw ingrijpen nodig wordt gevonden.

Zelfs als er de volgende jaren nu eens niet tot hogere lasten wordt besloten, zullen de lastenverzwaringen oplopend naar 2017 zo’n 21 miljard euro per jaar bedragen, bijna 40 procent van de zogenaamde ‘bezuinigingen’ in die periode.

Met grote schade aan de welvaart als gevolg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.