Philip Willems

Terecht dat minister Schippers gaat snijden in het basispakket

Door Philip Willems - 01 augustus 2013

De ingreep van VVD-minister Schippers om de werelddekking uit het basispakket te halen, moet 60 miljoen euro opleveren. Een goed begin, al kan het nog veel soberder.

Minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid wil de werelddekking uit het basispakket halen. Vakantiegangers die buiten Europa reizen, zullen een aparte verzekering moeten afsluiten voor de ziektekosten.

De ingreep, die 60 miljoen euro moet opleveren, is een goed begin: het basispakket kan veel soberder.

Flinke uitspraken

In hun Regeerakkoord spraken VVD en PvdA af om 1,5 miljard euro te bezuinigen op het basispakket. Dat was een logisch idee: het basispakket, bedoeld voor noodzakelijke zorg, dijde de afgelopen jaren steeds verder uit – ondanks flinke uitspraken vanuit de politiek en wat cosmetische ingrepen.

Zo kon het gebeuren dat iedere Nederlander inmiddels 2.200 euro per jaar betaalt voor alleen al de basiverzekering. Hogeropgeleiden – die minder zorg nodig hebben – betalen het meest.

Fraude

Na het Regeerakkoord bleven de beoogde bezuinigingen achterwege. De zorgsector pleitte er, niet zonder eigenbelang, bij Schippers voor om niet in het basispakket te snijden, maar te bezuinigen op fraude en verspilling.

Maar waarom niet bezuinigen op verspilling én het basispakket, als beide bezuinigingen logisch zijn? Het probleem van de zorgkosten – die bedragen nu jaarlijks ergens rond de 100 miljard euro – vereist meer dan één ingreep.

Zo bezien is de beslissing van Schippers een goede testcase.

Volg Philip Willems op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.