Philip Willems

Voor emotionele argumenten is geen plek in schaliegasdiscussie

Door Philip Willems - 23 augustus 2013

De winning van schaliegas in Nederland is veilig, stellen onderzoekers in een rapport. Milieuorganisaties zien echter niets in schaliegas. Maar emotionele argumenten tellen niet: de economie heeft baat bij de winning van schaliegas. Het zou goed zijn als snel met proefboringen wordt begonnen.

Het langverwachte rapport, dat in handen is van nieuwszender RTL, liet jaren op zich wachten. Onderzocht werd of boren naar schaliegas veilig is, niet hoe veel schaliegas er in de Nederlandse bodem zit.

Politiek gevoelig

Het boren zelf is door het ministerie van Economische Zaken afhankelijk gemaakt van het genoemde rapport.

Omdat het thema schaliegas politiek gevoelig ligt, wilde minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) het rapport eerst zelf inzien voor het publiek werd gemaakt. Nu ligt het dus toch al op straat.

Opsteker

Als er aanzienlijke hoeveelheden schaliegas in de Nederlandse bodem blijken te zitten, kan dat voor de economie een behoorlijke opsteker betekenen.

In de Verenigde Staten heeft de vondst van grote hoeveelheden schaliegas geleid tot een flinke opleving van de industrie. De industrie gebruikt dat gas als goedkope brandstof en heeft zo een concurrentievoordeel ten opzichte van Europese concurrenten. Daar gaat veel omzet, en zo ook werkgelegenheid, verloren.

Emotioneel

Verschillende lobbyclubs, vooral milieuorganisaties, willen absoluut niets weten van boringen naar schaliegas. Vaak hanteren ze emotionele argumenten, zoals het argument dat boringen horizonvervuiling zouden veroorzaken.

Een boorinstallatie voor schaliegas is weinig meer dan een uit de kluiten gewassen paal. Een windmolen, ter vergelijking, is vele malen groter. Milieudefensie deed het langverwachte rapport inmiddels af als ‘broddelonderzoek’ en ‘een slordige haastklus’.

Navolging

Een rapport opgesteld door gerenommeerde ingenieursbureaus dat stelt dat boren naar schaliegas in Nederland veilig is, dient serieus te worden genomen – en navolging te krijgen in proefboringen.

Emotionele argumenten hebben geen plek in een discussie waar de economische toekomst – en de welvaart van alle burgers – in het geding is.

Volg Philip Willems op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.