Philip Willems

Zzp’ers zitten niet te wachten op verplicht pensioenfonds

Door Philip Willems - 15 januari 2014

Maarten Camps, de hoogste ambtenaar op Economische Zaken, wil een verplicht pensioenfonds voor zzp’ers invoeren. Die zitten daar niet op te wachten.

De oproep van de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken Maarten Camps om deelname aan een pensioenfonds niet alleen verplicht te stellen voor werknemers, maar ook voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers), veroorzaakte terecht ophef. Het is een onzalig idee.

Camps is sinds augustus 2013 secretaris-generaal van Economische Zaken, maar heeft vooral ervaring op het gebied van beleid voor werknemers en werkgevers. Hij werkte lang voor het ministerie van Sociale Zaken en was voorzitter van het zogeheten Europees Werkgelegenheidscomité, dat de ministers van Sociale Zaken van de EU adviseert.

Trots

Dus is het niet gek dat hij een mening heeft over werknemers en hun pensioen. Maar het gaat hier niet om werknemers. De 750.000 zzp’ers in Nederland zijn ondernemers. Veel van hen zijn er juist trots op dat ze hun eigen boontjes doppen, ook wat betreft oudedagsvoorziening.

De meeste ondernemers redden zich natuurlijk ook prima. Via banksparen, of via de fiscale oudedagsreserve (FOR), kan fiscaal gunstig worden gespaard voor een goed pensioen.

Bovendien verleende het ministerie van Financiën afgelopen jaar nog goedkeuring voor de oprichting van een pensioenfonds voor zzp’ers op basis van vrijwilligheid – een initiatief van onder meer branchevereniging ZZP Nederland. Genoeg keus, zou je denken.

Bemoeienis

Waar het Camps blijkbaar om gaat, zijn de zzp’ers die door de crisis op de arbeidsmarkt als zelfstandige aan de slag gaan, omdat ze geen baan vinden. Vooropgesteld dat die ‘zielige’ (welnee!) zzp’ers wél om hulp verlegen zitten, dan nog is het niet nodig om die met alle andere zzp’ers op één hoop te gooien.

Bovendien zitten die nieuwe zzp’ers wellicht helemaal niet op bemoeienis te wachten. Wie zelfstandig is geworden omdat zijn branche het zwaar heeft, zit er nu echt niet op te wachten om extra pensioenpremies af te dragen.

Bovendien zal de geïnformeerde zzp’er zich afvragen: pensioenfondsen, zijn dat niet die beleggingsinstellingen waaraan werknemers de laatste jaren zo veel geld verloren?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.