Jean Dohmen

Kabinet, schaf al die absurde belastingregels af en verlaag de tarieven

Door Jean Dohmen - 06 maart 2014

Het belastingstelsel is niet alleen complex, het is nog fraudegevoelig ook. Hoog tijd om de snoeischaar in het woud aan fiscale regels te zetten. Dan kunnen de tarieven ook omlaag.

De nieuwe staatssecretaris van Financiën, VVD’er Eric Wiebes, moet prioriteit geven aan het vereenvoudigen van het belastingstelsel. Overbodige en onnodig gedetailleerde regels zadelen werknemers, werkgevers, zelfstandigen maar ook de fiscus zelf met een enorme hoeveelheid werk op.

Groen

Hoofdverantwoordelijke daarvoor is de Tweede Kamer, die voortdurend aparte regelingen eist voor allerlei groepen in de samenleving. Zo zijn er aparte fiscale voordelen voor ouders met kinderen, jonggehandicapten, senioren die niet stoppen met werken,  arme ouderen en mensen die hun geld groen beleggen.

Daarnaast is er een ingewikkeld en fraudegevoelig systeem van toeslagen opgetuigd. Een groot deel van de bevolking komt wel voor een of andere toeslag in aanmerking. Zo krijgen miljoenen mensen zorgtoeslag, omdat het kabinet denkt dat ze anders hun zorgpremie niet kunnen betalen.

Achter de komma

Al die extraatjes moeten natuurlijk ergens van worden betaald. Het gevolg zijn hoge belastingtarieven – er zijn weinig landen in Europa die een toptarief hebben van 52 procent. Dat tarief moet dit jaar bovendien al worden betaald vanaf een inkomen van 56.531 euro, nog geen twee keer modaal.

De overheid is vooral bezig met het rondpompen van geld. Deskundigen pleiten er terecht voor om fiscale extra’s af te schaffen en met de miljarden die dat oplevert, de tarieven te verlagen. Maar dat heeft alleen zin als de Tweede Kamer ophoudt koopkrachteffecten tot achter de komma  vast  te stellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.