Jean Dohmen

Eenvoudiger belastingstelsel: geen woorden, maar daden graag

Door Jean Dohmen - 11 april 2014

Het belastingstelsel is duur, complex, fraudegevoelig en paternalistisch bovendien. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra wil het radicaal vereenvoudigen. Goed plan, maar waarom doet ‘zijn’ kabinet het dan niet?

Het is moeilijk om Nederlanders te vinden die niet elke maand geld van de overheid krijgen, in de vorm van een toeslag of een voorlopige teruggave van de Belastingdienst. Miljoenen mensen krijgen vaak vele honderden euro’s per maand op hun rekening gestort.

Toptarief

Wat veel ontvangers zich niet realiseren is dat het in feite om sigaren uit eigen doos gaat, zeker bij de midden- en hogere inkomens. Zij betalen die maandelijkse overboekingen van de overheid zelf – in de vorm van hoge belastingen.

Er zijn weinig landen waar belastingbetalers met een inkomen van nog geen twee keer modaal (67.000 euro) het toptarief moeten betalen. In Nederland is het de normaalste zaak van de wereld. De fiscus brengt het tarief van 52 procent in rekening vanaf een inkomen van 56.531 euro bruto per jaar.

Sinterklaascadeautjes

Het is goed dat VVD-fractieleider Halbe Zijlstra het mes wil zetten in dat nodeloze rondpompen van geld. Als burgers minder extraatjes krijgen, hoeven ze ook minder belasting te betalen. De tarieven kunnen dan fors omlaag.

Dat is niet het enige probleem, stelt Zijlstra terecht vast. Het fiscaal stelsel is ook nodeloos ingewikkeld. De overheid bemoeit zich tot in het absurde met het leven van zijn burgers. Er zijn zelfs regels voor de Sinterklaascadeautjes die werkgevers aan de kinderen van hun personeel geven.

Paternalistisch is het stelsel ook. De overheid straft ‘ongezond’ gedrag (roken, drinken) af met torenhoge accijnzen. Wie ‘groen’ belegt of geld geeft aan een goed doel wordt beloond met flinke fiscale voordelen.

Steeds complexer

Om al dat geld uit te keren en alle regels na te leven zijn bovendien tienduizenden ambtenaren nodig. Er is dus alle reden om het belastingstelsel te vereenvoudigen en radicaal het mes te zetten in al die regels.

Zijlstra heeft gelijk. Het probleem is alleen: dat wisten we al lang. Het wordt al jaren opgeschreven, maar er gebeurt niets mee. Ondertussen gaan kabinet en Tweede Kamer vrolijk door met het steeds complexer maken van het belastingstelsel door steeds nieuwe regels er aan toe te voegen.

Dit kabinet, deze Tweede Kamer vormt daarop geen uitzondering. Het is tijd dat er wat gebeurt. Geen woorden, maar daden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.