Jean Dohmen

Politiek is geobsedeerd door minima, goed dat middenklasse een keer wordt gecompenseerd

Door Jean Dohmen - 04 april 2014

Opnieuw sneuvelde deze week een stukje van het nivelleringsbeleid van het kabinet-Rutte II. Resultaat: de middeninkomens leveren wat minder geld in. Het is een stap in de goede richting, maar niet genoeg.

Het was een klassiek voorbeeld van politieke koehandel, maar het schrappen van de omstreden en moeilijk uit te voeren strafbaarstelling van illegaliteit was goed nieuws voor de portemonnee van de midden- en hogere inkomens.

In ruil voor het schrappen van de strafbaarstelling ging de arbeidskorting, het fiscale voordeel voor werkenden, voor deze inkomensgroep minder omlaag dan eerder de bedoeling was. Dat scheelt zo’n 300 euro per jaar.

Harder werken

Dat is goed nieuws, maar het is niet genoeg. De midden- en hogere inkomens worden per saldo nog steeds flink getroffen door het nivelleringsbeleid van dit kabinet. Ze worden zo niet gemotiveerd om harder te gaan werken.

Het ziet ernaar uit dat het kabinet de komende jaren dankzij de herstellende economie eindelijk weer meevallers krijgt. Het politieke debat over de besteding daarvan is, naar goed Haags gebruik, al begonnen voordat het geld binnen is.

Gevarenzone

Pleidooien om extra geld te geven aan de laagste inkomens buitelen over elkaar heen. Dat is vreemd. Juist deze groepen profiteerden van het omstreden nivelleringsbeleid. De Nederlandse politiek is geobsedeerd door minima.

Dat de rijksbegroting nu uit de Brusselse gevarenzone is, is in niet onbelangrijke mate te danken aan de extra belastingen die de midden- en hogere inkomens hebben betaald. Het is niet meer dan logisch dat zij worden gecompenseerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.