Michiel Dijkstra

Tijd dat het kabinet inziet: het huidige beleid zit economisch herstel in de weg

Door Michiel Dijkstra - 01 april 2014

Premier Rutte wil door op de ingeslagen koers: bezuinigen tot het begrotingstekort nul is. Maar in plaats van lasten verzwaren, zou het kabinet veel steviger moeten snoeien in de overheidsuitgaven. Alleen dan kan de economie zich herstellen.

Het begrotingstekort kwam in 2013 uit op 2,5 procent van het nationale inkomen. Goed nieuws voor Nederland: het is voor het eerst in vijf jaar dat het begrotingstekort onder de Europese norm van 3 procent uitkomt.

Minister-president Mark Rutte (VVD) wil door op de ingeslagen koers, zei hij maandag: bezuinigen tot het begrotingstekort nul is.

Kunst- en vliegwerk

Doorgaan met het huidige beleid is een slecht idee. Het kabinet bereikte het lagere tekort vooral door flink de lasten te verzwaren: kunst- en vliegwerk als het verhogen van de assurantiebelasting en de energiebelasting, en de crisisheffing voor hoge inkomens.

Alle extra belastingen leverden de schatkist 5,6 miljard euro op. Daarentegen is slechts voor 2 miljard euro aan overheidsuitgaven geschrapt. Gevolg van al die lastenverzwaringen is dat de belasting- en premiedruk de hoogste stand bereikte sinds 1999.

Willekeur

Dat is geen recept voor economische groei. Werken loont niet als de overheid steeds meer van de opbrengsten opsnoept. Mensen in dienst nemen, loont evenmin – want ook de werkgeverslasten blijven stijgen, naar verwachting met 4,5 procent dit jaar. Al die extra belastingen knijpen het economisch herstel af.

Als het kabinet het begrotingstekort snel wil terugbrengen, moet het juist snel stoppen met de huidige koers. Geen willekeurige belastingverhogingen meer. Het kabinet moet meer snijden in overheidsuitgaven en de lasten verlagen. Als de economie hard gaat groeien, daalt het begrotingstekort vanzelf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.