Remko Nods

Laat pensioenfondsen zelf beslissen over hun miljarden

Door Remko Nods - 14 mei 2014

Het kabinet moet pensioenfondsen niet dwingen om nog meer in Nederland te beleggen. Dat zou de belangen van werknemers en gepensioneerden kunnen schaden.

Pensioenfondsen moeten meer in hypotheken beleggen, om de banken van een probleem te bevrijden. Ze moeten het recent gesloten Energieakkoord gaan financieren. De fondsen moeten zelfs geld aan het midden- en kleinbedrijf (mkb) uitlenen om de economie te stimuleren.

Iedereen kijkt verlekkerd naar de pensioenmiljarden, en heeft er wel een mening over hoe het moet worden aangewend.

Optimaal beleggen

PvdA-leider Diederik Samsom riep het kabinet deze week op om haast te maken met het opzetten van een Nationale Investeringsinstelling (NII), zodat pensioenfondsen een groter deel van hun vermogen van circa 1.000 miljard euro in Nederland kunnen gaan beleggen. ‘Als ze nou 1 procent van dat bedrag in de Nederlandse economie zouden investeren. Dat is 10 miljard euro. Daar kan geen overheid tegenop,’ zei Samsom.

Het klinkt aantrekkelijk, maar pensioenfondsen dwingen is geen goed idee. Pensioenfondsen hebben zich aan de premiebetalende werknemers en aan gepensioneerden verplicht om optimaal te beleggen.

Daarvoor moeten ze niet per definitie in Nederland zijn. Misschien kunnen ze die 10 miljard euro op dit moment wel beter in Russische aandelen steken.

Politieke druk

Pensioenfondsen hebben volgens De Nederlandsche Bank al circa 135 miljard euro in Nederland belegd. Daarvan zit bijna 13 miljard in hypotheken, 14 miljard in bedrijfsobligaties, 22 miljard in vastgoed en 1 miljard in het mkb.

Dat zijn al grote bedragen. Het is – om beleggingstechnische redenen – onverstandig nog meer in Nederlands te investeren. Onze economie is maar iets groter dan 1 procent van de wereldeconomie en circa 6 procent van die van de eurozone.

Het staat het kabinet vrij om via de NII pensioenfondsen te verleiden om meer geld in de Nederlandse economie te steken. Maar dwang en politieke druk zijn af te raden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.