Jean Dohmen

Nivelleringskampioen Samsom vervalt weer in verkiezingsretoriek

Door Jean Dohmen - 01 mei 2014

Het kabinet moet grote vermogens zwaarder belasten, vindt PvdA-leider Diederik Samsom. Een slecht onderbouwd plan dat weinig oplevert. Verlaag liever de belastingen door de overheid minder geld te laten uitgeven.

Het kabinet denkt na over plannen om het complexe belastingstelsel te vereenvoudigen. Na VVD’er Halbe Zijlstra geeft nu ook PvdA’er Diederik Samsom een schot voor de boeg. Zijlstra wil belastingvoordelen afschaffen, Samsom de kleine groep puissant rijken aanpakken.

De vermogensverdeling is volgens kampioen nivelleren Samsom ‘ui-ter-mate oneerlijk’ en daarom moet de belasting op vermogen omhoog. De opbrengst van die fiscale strafexercitie wil hij gebruiken om de belasting op arbeid te verlagen.

Schatkist

Dat laatste voorstel is verstandig. Ook Zijlstra vindt dat werkenden te zwaar worden belast. Zij worden niet geprikkeld om meer te gaan werken. Van elke extra euro die zij verdienen, moeten zij al snel meer dan de helft aan de schatkist afstaan.

Maar voor het overige is het holle verkiezingsretoriek. De onderbouwing is pover. Samsom wijst op onderzoek waaruit blijkt dat 1 procent van de Nederlanders in 2012 23 procent van het vermogen bezat. Voor de crisis in 2008 begon was dat 21,5 procent.

Ongrijpbaar

Dat is nou niet direct een vermogensexplosie. Daar komt bij dat het totale vermogen van Nederlanders in die periode daalde, van 1.300 tot 1.166 miljard euro. Het vermogen van de rijkste 1 procent kromp met ruim 6 miljard euro tot 273 miljard euro.

Een heel andere vraag is of een vermogensbelasting veel oplevert. De grootste vermogens zijn bijna ongrijpbaar voor de fiscus. Geld en waardepapier kan vrij eenvoudig naar het buitenland worden gebracht.

Wat zowel Samsom als Zijlstra vergeet is dat er een veel effectievere manier is om de belasting op arbeid te verlagen. De overheid, die nu van elke euro die in dit land wordt verdiend meer dan de helft uitgeeft, moet zelf de broekriem aanhalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.