Jean Dohmen

Slecht eerste kwartaal van 2014 is nog geen economische ramp

Door Jean Dohmen - 16 mei 2014

De Nederlandse economie kreeg in de eerste maanden van het jaar een forse dreun. Dat is een tegenvaller, maar niet per se een voorbode van meer ellende.

Ondanks alle optimistische geluiden noteerde het CBS in het eerste kwartaal van dit jaar een krimp van 1,4 procent vergeleken met de laatste maanden van 2013. Ook vergeleken met een jaar eerder kromp de economie.

Belangrijke spelbreker waren de autoverkopen, vooral van hybride modellen, die begin 2014 inzakten. Dat had alles te maken met het minder gunstige fiscale regime dat in januari inging. Wie zo’n auto wilde, deed dat in 2013.

Pasen

Ook de zachte winter was ongunstig voor de economie. Daardoor werd fors minder aardgas verbruikt en geëxporteerd, ook in vergelijking met het begin van 2013, toen het heel koud bleef en kachels op volle kracht draaiden.

De kerkelijke kalender werkte ook al niet mee. Pasen viel in 2013 op 31 maart, waardoor de paasinkopen meetelden voor het eerste kwartaal. Dit jaar viel Pasen drie weken later, in het tweede kwartaal.

Maar Duitsland had geen last van een late Pasen en profiteerde wél van de zachte winter. De economie beleefde er een droomstart. Vooral de uitgaven van consumenten duwden de groei omhoog.

Beter jaar

Dat geeft te denken. Natuurlijk zijn er plausibele verklaringen waarom het hier minder ging, maar dat de economie zo diep in de min dook, heeft ook te maken met onze slechtere uitgangspositie.

Die is mede veroorzaakt door ondoordacht kabinetsbeleid, dat de economie onnodig afkneep. Consumenten zijn voortdurend met lastenverhogingen om de oren geslagen.

Gelukkig zijn er ook positieve signalen. De huizenmarkt trekt aan, de bouw herstelt, investeringen nemen toe, het consumentenvertrouwen stijgt. Allemaal tekenen dat de economie op de goede weg is.

Zo bezien kan de slechte start de opmaat zijn voor een beter jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.