Michiel Dijkstra

Dat Mario Draghi dalende prijzen halt toeroept, is verstandig

Door Michiel Dijkstra - 05 juni 2014

Goed dat de president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi handelt. Hij verlaagt het belangrijkste rentetarief van 0,25 naar 0,15 procent en de depositorente van 0,0 naar min 0,1 procent.

Al maanden daalt de inflatie in Europa en ook in Nederland. Deflatie dreigt: dalende prijzen. Dat brengt het herstel van de economie in gevaar, omdat investeren zo steeds duurder wordt.

Negatieve rente

Nu pakt de ECB de inflatie aan. Banken moeten vanaf 11 juni betalen om geld bij de ECB onder te brengen: een negatieve rente dus, van 0,1 procent per jaar. De ECB verwacht dat dit banken aanzet om meer geld uit te lenen.

Ook gaat de ECB extra geld uitlenen aan banken: de bedoeling is dat banken dat weer uitlenen aan bedrijven. Dat leidt hopelijk tot meer geld in omloop.

Steun in de rug

Het leidt ook tot een lagere koers van de euro – een steuntje in de rug van het bedrijfsleven – en tot meer investeringen, meer banen en dus tot een steviger economisch herstel.

Ook voor de Nederlandse huizenmarkt betekenen de maatregelen een steun in de rug. Als banken de lagere rente doorgeven aan consumenten, gaat ook de hypotheekrente omlaag. Dat blijft nog even de vraag: banken lenen al jaren erg weinig uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.