Michiel Dijkstra

Het zou erg ondankbaar zijn als ING uit Nederland vertrekt

Door Michiel Dijkstra - 30 juni 2014

ING gaat echt niet zo snel weg uit Nederland. Het zou bovendien getuigen van een weinig dankbare houding, gezien alle staatssteun die de bank tijdens de kredietcrisis ontving.

Het bericht dat ING aan scenario’s werkt om delen van zijn hoofdkantoor naar het buitenland te verplaatsen wekt een hoop wrevel op.

Plafond

Het zou te maken hebben met het bonusplafond, dat in Nederland met 20 procent van het vaste salaris veel lager is die in de rest van Europa.

En met het feit dat Nederlandse banken minder risico mogen nemen dan in andere landen. Weer zo’n streek van hebzuchtige en regelschuwe bankiers? Nou, nee.

Risico

Ten eerste krijgen de werknemers in de stafdiensten die ING naar verluidt wil verplaatsen naar Londen of Frankfurt – risicomanagement en financiering – in de regel geen bonus. Winstbonussen geven aan risicomanagers leidt tot meer risico, juist datgene wat die mensen moeten voorkomen.

Ten tweede moet ING, om onder de Nederlandse regelgeving uit te komen, niet slechts delen van zijn hoofdkantoor, maar zijn fiscale hoofdzetel verplaatsen. Dat is geen sinecure. De bank ontkent dan ook dat het zijn hoofdkantoor wil verplaatsen.

ING zal dus niet snel weggaan, of weg kunnen gaan, uit Nederland en zo werkgelegenheid onttrekken aan dit land. Het zou ook wel erg ondankbaar zijn, gezien alle staatssteun die de bank tijdens de kredietcrisis ontving

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.