Ron Kosterman

De NOS moet stoppen met het kopen van dure sport

Door Ron Kosterman - 03 juli 2014

Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) wil dat de publieke omroep open is over het geld dat naar televisierechten gaat. Hij kan de NOS beter verbieden mee te bieden.

Sport, zeker voetbal, is big business. Kijk naar het lopende WK en je ziet de namen van grote multinationals als Coca-Cola en vliegmaatschappij Emirates uit Dubai voorbijkomen. Er gaan tijdens zo’n evenement, of bij de Olympische Spelen, miljarden euro’s om.

Eredivisie

Dat kan alleen als omroepbedrijven grof willen betalen voor de televisierechten. De Nederlandse publieke omroep, grotendeels gefinancierd uit belastingmiddelen, is er een van. Ook voor sport in eigen land, neem het eredivisievoetbal, trekt de NOS al decennia alles bij elkaar vele tientallen miljoenen uit.

Hoeveel precies, is niet duidelijk. De publieke omroep wil het niet vertellen, onder meer omdat verkopende partijen – zoals bij het WK voetbal de semi-corrupte FIFA – geheimhouding zouden eisen.

Die houding is volstrekt belachelijk, want die televisierechten worden uit algemene middelen betaald. De voor mediazaken verantwoordelijke staatssecretaris Sander Dekker (VVD) wil, zo tekent De Telegraaf op, dat de NOS die openheid voortaan wel geeft.

Niets te zoeken

Dekker zou iets heel anders moeten doen. En dat is de publieke omroep domweg verbieden mee te bieden op televisierechten voor dit soort evenementen.

In de commerciële wereld van grote multinationals hebben publieke organisaties als de NOS niets te zoeken. Bovendien, door mee te doen met biedingen en daarbij belastinggeld in te zetten, verstoort de publieke omroep de concurrentie.

Laat sport gewoon aan de commerciële omroepen. Voor belastinggeld zijn veel betere doelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.