Jean Dohmen

Nieuwe werkgeversvoorman De Boer blaft wel, maar bijt niet

Door Jean Dohmen - 05 juli 2014

De nieuwe voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Hans de Boer, zet de verhoudingen met de vakbonden meteen op scherp. Maar wie goed kijkt, ziet dat hij de polder nergens echt de rug toekeert.

Het kan niemand zijn ontgaan dat Hans de Boer sinds 1 juli de nieuwe voorzitter is van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

In een klein dozijn interviews, die allemaal binnen een etmaal in de media verschenen, zette de opvolger van Bernard Wientjes met een reeks gepeperde uitspraken de verhoudingen met de vakbonden en linkse politici meteen op scherp.

Handtekening

Collectieve arbeidsovereenkomsten moeten soberder, de belastingen eindelijk omlaag en bedrijven moeten niet worden verplicht gehandicapten in dienst te nemen.

Over het Sociaal Akkoord dat werkgevers en werknemers vorig jaar met elkaar sloten, zei hij in Trouw: ‘Er staat een handtekening, maar als de politiek dit nog een keer flikt, zeg ik: zoek het maar uit.’

Telefoontje

Het leverde hem een bezorgd telefoontje op van premier Mark Rutte (VVD), die wilde weten of De Boer soms bezig was het waterige, maar met veel moeite bereikte akkoord op te blazen. Dat bleek niet het geval.

Duidelijk is wel: de stijl van De Boer is een compleet andere dan die van zijn invloedrijke voorganger Wientjes, die er na negen jaar een punt achter heeft gezet.

Aardige vent

De Boer gooit de beuk erin. Maar polariseren, in de wetenschap dat je straks gewoon weer met elkaar om tafel zit, is misschien niet de effectiefste strategie.

Dat weet De Boer zelf ook. Wie de stortvloed aan interviews goed leest, ziet dat de nieuwe voorzitter de polder nergens echt de rug toekeert. Zijn grootste opponent, FNV-voorzitter Ton Heerts, noemde hij in De Telegraaf zelfs ‘een ontzettend aardige vent’. De Boer blaft wel, maar bijt niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.