Jean Dohmen

Aangekondigde belastingverlaging heeft niets om het lijf

Door Jean Dohmen - 25 augustus 2014

Het kabinet wil de belastingen met 500 miljoen euro verlagen. Dat is een druppel op een gloeiende plaat, die de koopkrachtdalingen van de laatste jaren in de verste verte niet compenseert.

Politiek en pr zijn vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden. Het kabinet is bij velen impopulair omdat het burgers de laatste jaren met forse belastingverhogingen confronteerde, waardoor consumenten de hand nog meer op de knip hielden. Daarmee bracht het kabinet schade toe aan de economie, die de crisis slechter doorstond dan die van andere landen.

Belastingverlaging

Enkele dagen geleden lekte uit dat het kabinet de lasten volgend jaar met 500 miljoen euro wil verlagen. Elke euro belastingverlaging is er natuurlijk één  maar wie nuchter naar de feiten kijkt kan niet anders dan concluderen dat deze belastingverlaging niet zo veel om het lijf heeft.

Het betekent hooguit dat de lasten iets minder hard stijgen. Ook in 2015 staan er nog veel vervelende maatregelen op stapel.

Zes tientjes

De 500 miljoen euro worden gebruikt om de tarieven in de onderste schijf van de inkomstenbelasting te verlagen. Dat tarief daalt daardoor naar verluidt met 0,3 procent. Dat scheelt de doorsnee belastingplichtige ongeveer zes tientjes per jaar, dat is een euro of vijf per maand. Daar zal het consumentenvertrouwen niet hard van gaan stijgen.

Het effect op de economie is bovendien beperkt. Dit soort belastingverlagingen lijkt vooral bedoeld voor de bühne. Het kan niet verhullen dat dit kabinet de laatste jaren een fundamenteel verkeerde koers heeft gevolgd. In plaats van belastingen te verhogen had het mes verder en dieper in de overheid gezet moeten worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.