Jean Dohmen

Getroffen export door Russische boycot is de prijs van principes

Door Jean Dohmen - 09 augustus 2014

Het was onvermijdelijk dat Rusland zou terugslaan in de handelsoorlog met Europa. Het is de prijs van principes.

De lange rijen vrachtwagens uit Europese landen voor de Russische grens maken duidelijk dat de handelsoorlog tussen de Europese Unie en Rusland een nieuwe fase is ingegaan.

Een week nadat de Europese Unie (EU) sancties trof om het regime van president Poetin te straffen voor zijn agressieve politieke opstelling in het conflict in de Oekraïne, slaat het Kremlin terug.

Waarde

De boycot van groente en fruit komt hard aan bij Nederlandse boeren en tuinders die hun producten naar Rusland exporteerden. In 2013 hadden deze producten een waarde van zo’n 500 miljoen euro.

De kans dat het hierbij blijft is klein. De lijst met sancties van de EU is lang. Het lijkt een kwestie van tijd voor Rusland nieuwe tegenmaatregelen aankondigt, die ook andere bedrijven kunnen raken.

Verrassend

Het is de prijs van principes. Maar een stevig antwoord van Europa op het Russische optreden was onvermijdelijk. Dat er vervolgens een Russische reactie komt, is weinig verrassend. Het bedrijfsleven lijkt dat gelukkig ook te beseffen.

De roep om schadeloosstelling door de getroffen boeren is begrijpelijk. Maar meteen geld uitdelen is de verkeerde reflex. Eerst moeten ondernemers zelf op zoek naar alternatieve afzetmarkten. De overheid kan daarbij helpen.

Lange adem

De zoektocht naar andere afnemers is belangrijk omdat het conflict met Rusland wel eens een kwestie van lange adem zou kunnen worden. Het kan een hele tijd duren voor de export naar Rusland weer op gang komt.

De sector zal letterlijk door de zure appel heen moeten bijten.

Volg Jean Dohmen op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.