Jean Dohmen

Oud-premier Balkenende mag verdienen wat hij wil

Door Jean Dohmen - 30 augustus 2014

De oud-premier verdient veel meer dan de naar hem vernoemde salarisnorm. Logisch, die geldt niet voor hem.

De publieke verontwaardiging die vorige week op de sociale media losbarstte over de hoogte van het salaris van oud-CDA-premier Jan Peter Balkenende maakte nog maar eens duidelijk hoe ontzettend gemakkelijk veel Nederlanders oordelen vellen en hoe slecht zij geïnformeerd zijn.

Balkenendenorm

Balkenende blijkt als partner bij adviesbureau Ernst & Young meer dan de door hem zelf ingevoerde balkenendenorm te verdienen, in de eerste twee jaar gemiddeld 466.000 euro per jaar, zo meldde NRC Handelsblad na bestudering van de jaarrekeningen van de onderneming. Op internet vlogen de verwijten en beledigingen de christen-democratische oud-politicus vervolgens om de oren.

Probleem: de opwinding was helemaal nergens op gebaseerd. Het ene topsalaris is nu eenmaal het andere niet. Het gaat hier niet om belastinggeld. De naar Balkenende vernoemde salarisnorm – het gaat momenteel om zo’n 228.000 euro per jaar – geldt voor mensen die werkzaam zijn in de publieke sector.

Hypocriet

De voormalige minister-president verdient zijn brood tegenwoordig in het bedrijfsleven. Voor die private sector gelden in dit land geen salarisplafonds – en dat is maar goed ook.

De verontwaardiging is bovendien hypocriet. Is er eens een politicus die niet jarenlang wachtgeld toucheert en gewoon zelf na een paar maanden zijn brood gaat verdienen, is het weer niet goed.

Boze brieven

Intussen krijgt PvdA-minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken naar verluidt veel boze brieven van bestuurders uit de semi-publieke sector, die bezwaar maken tegen zijn plan om hun maximale salaris volgend jaar te verlagen tot 170.000 euro, het bedrag dat een minister in dit land verdient.

Die boosheid is nergens op gebaseerd. Op grond waarvan zouden directeuren van woningcorporaties, hogescholen of de publieke omroep meer dan een minister moeten verdienen? Als zij een hoger salaris ambiëren, moeten zij een baan in het bedrijfsleven zoeken. Net zoals Jan Peter Balkenende.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.