Jean Dohmen

Verlengen belastingvrije schenking goed voor de huizenmarkt

Door Jean Dohmen - 14 augustus 2014

Natuurlijk moet de belastingvrije schenking van een ton voor huizenkopers worden verlengd. De regeling is goed voor de huizenmarkt en de ontvanger ontsnapt aan de erfbelasting.

Zo’n 90.000 Nederlanders zullen naar verwachting gebruikmaken van de mogelijkheid om familieleden, vrienden of kennissen belastingvrij 100.000 euro te schenken voor de aanschaf van een eigen huis of de aflossing van een hypotheekschuld.

De maatregel is in oktober 2013 ingevoerd om de huizenmarkt te helpen en loopt nog tot 1 januari 2015. Vereniging Eigen Huis en werkgevers pleiten ervoor de regeling te verlengen. Daar valt veel voor te zeggen.

Huis

De vrijstelling levert een bijdrage aan de opleving van de huizenmarkt. Tienduizenden mensen worden door de regeling geholpen bij de aanschaf van een huis, waardoor de huizenmarkt weer in beweging komt.

Critici waarschuwen dat de door de maatregel veroorzaakte opleving tijdelijk is. Zonder het fiscale zetje zouden dit jaar minder huizen zijn verkocht en prijzen verder zijn gedaald.

Dat is de vraag. De schenkingsvrijstelling is niet de enige reden waarom de markt aantrekt. Dalende hypotheekrente en lagere prijzen hebben de betaalbaarheid van huizen formidabel vergroot.

Kinderen

Er is nog een goede reden om de vrijstelling te verlengen. Vaak gaat het om schenkingen aan kinderen of vrienden. De ontvanger ontsnapt zo aan de erfbelasting die moet worden betaald wanneer het geld niet met de warme maar met de koude hand was gegeven.

De erfbelasting is een van de meest cynische heffingen die Nederland kent. De staat meent in feite recht te hebben op een deel van de nalatenschap van de doden, die tijdens hun leven al lang en breed belasting over hun vermogen hebben betaald.

Alleen al daarom is het goed als de schenkingsvrijstelling blijft bestaan.

Volg Jean Dohmen op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.