Michiel Dijkstra

Sjoemelende accountants zijn rijkelijk laat met inkeer

Door Michiel Dijkstra - 26 september 2014

Accountants hebben er opnieuw een zootje van gemaakt. De sector moet zelf zorgen voor verandering, de overheid en de toezichthouder moeten accountants bij de les houden.

Het rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gisteren toonde nog maar eens aan: het is een puinhoop in de accountantssector. De AFM constateerde dat de ‘big four’, de vier grootste accountantsorganisaties PwC, EY, Deloitte en KPMG, bij een groot aantal controles steken hebben laten vallen.

Er is dus geen zekerheid dat de jaarrekeningen waar die accountants hun handtekening onder zetten werkelijk kloppen. Cru gezegd zou er morgen een nieuw boekhoudschandaal kunnen uitbreken omdat de accountant niet heeft zitten opletten.

Inkomsten

Hét grote dilemma bij accountants is dat ze een publieke taak vervullen, maar worden betaald door de organisaties die ze moeten controleren. De sector heeft de huidige crisis over zichzelf afgeroepen: inkomsten waren, zo blijkt, vaak belangrijker dan degelijkheid.

De beroepsgroep – van groot belang voor de economie – erkent inmiddels dat ze een probleem heeft. Rijkelijk laat, dat moet worden gezegd.

Maar het is goed dat ze zelf initiatieven willen nemen om tot verandering te komen. Vooral KPMG is ervan doordrongen dat zaken anders moeten en begon in de zomer orde op zaken te stellen.

Bedrijfscultuur

Veranderingen die voortkomen uit en gedragen worden door de sector zelf zijn belangrijk om echte veranderingen in de bedrijfscultuur te bewerkstelligen. Maar dat is nu niet meer genoeg.

Er ligt een wettelijke taak voor de overheid en de toezichthouder om accountants bij de les te houden. Zij stonden erbij en keken toe hoe de problemen de laatste jaren groter en groter werden.

Samen met de sector moeten zij ervoor zorgen dat de samenleving accountants weer blind kan vertrouwen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.