Michiel Dijkstra

Toon van Mario Draghi staat in schril contrast met die van politici

Door Michiel Dijkstra - 05 september 2014

De ECB is een stuk minder optimistisch over de Europese economie dan politici de afgelopen maanden waren. Een derde recessie is een reëel scenario geworden.

Het gaat veel slechter met de Europese economie dan gedacht, zo is de boodschap van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) van gister het beste samen te vatten.

De ECB stelde de groeiraming naar beneden bij en zei ook te verwachten dat de inflatie de komende twee jaar ver onder de beoogde 2 procent per jaar zal blijven.

Banken

Dat staat in schril contrast met de optimistische toon die politici de afgelopen maanden aansloegen. De overwinning op de eurocrisis is behaald, zo was de boodschap, nu geleidelijk terug naar groei. De urgentie voor verdere structurele hervormingen – nodig om het groeipotentieel te verhogen – is al een poosje volkomen verdwenen.

Onterecht, zo blijkt nu. Draghi kondigde verstrekkende maatregelen aan om de economie aan te jagen. De ECB verlaagde de rente waartegen het geld aan banken uitleent naar 0,05 procent: lager kan bijna niet, krediet is voor banken zo goed als gratis geworden.

Steuntje

Verder zei hij toe dat ECB op grote schaal – hij hintte op zo’n 1.000 miljard euro – verpakte leningen aan het midden- en kleinbedrijf (mkb) van banken zal kopen. De risico’s hiervan komen vooral voor rekening van de grootste aandeelhouders van de ECB, de Noord-Europese landen.

Met de aankondiging bereikte Draghi dat de euro 1,5 procent van zijn waarde verloor ten opzichte van de dollar, een aanzienlijke daling. Dat geeft de Europese exporteurs een hoognodig steuntje in de rug.

Maar het is niet genoeg om de Europese economie uit het slop te trekken. Een derde recessie is een reëel scenario geworden. Laat Europese overheden – ook de Nederlandse – zich dat aantrekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.