Ron Kosterman

Niet te vroeg juichen over redding, er is veel mis bij oubollig V&D

Door Ron Kosterman - 10 februari 2015

V&D heeft even lucht: de in het akkoord overeengekomen huurverlagingen verzachten de financiële sores. Maar het grootste probleem is niet verholpen: de warenhuisketen draait te weinig omzet.

Maandag 9 februari leek wel d-day voor de Nederlandse retailsector. Twee oude, vertrouwde namen uit de winkelstraten kwamen met een voorlopig antwoord op de malaise waarin ze verkeren.

Blokker gaat 440 banen schrappen, 6 procent van het totaal. V&D, moederbedrijf Sun Capital Partners, banken en de verhuurders van de panden waarin al die winkels zitten, bereikten een akkoord, waardoor V&D minder huur gaat betalen.

Oubollig

Maar zeker V&D (63 winkels) is er nog lang niet. Sterker, de vraag is gerechtigd of de keten ooit uit de ellende komt. Er is te veel mis met de oubollige winkels.

In het laatste boekjaar, dat eind januari 2014 eindigde, daalde de omzet hard naar 619 miljoen euro. Dan te bedenken dat de daarin meegenomen omzet van de restaurants van La Place, onderdeel van de V&D Group, flink steeg. Die keten groeit en bloeit wel.

Sinds Sun Capital de baas is bij V&D, eind 2010, leed V&D zware operationele verliezen. De investeerder stopte het bedrijf vol met schuld. V&D was niet eens in staat om af te lossen. Dus hoe moet het bedrijf snel winst maken?

Beschermen

Niet uit te sluiten valt dat het akkoord vooral is gesloten om groeibriljant La Place te beschermen. Die heeft zo’n 240 vestigingen.

Grofweg een kwart daarvan zit in de warenhuizen. Bij sluiting daarvan had La Place grote schade geleden. Met verkoop van die groeibriljant kan Sun Capital ooit een mooie winst maken. Met V&D lukt dat niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.