Jean Dohmen

ABN AMRO-rel roept vraag op wat afspraken met politici waard zijn

Door Jean Dohmen - 31 maart 2015

Goed dat de loonsverhoging bij ABN AMRO van tafel is. Politici tonen zich onbetrouwbaar

Voor de schatkist is het terugdraaien van de loonsverhoging van de zes topmensen bij ABN AMRO strikt genomen slecht nieuws. Over de 100.000 euro per persoon extra hadden zij ieder 52.000 euro belasting moeten betalen, genoeg om vier werkloze landgenoten een jaar lang van een bijstandsuitkering te voorzien.

Toch was het een wijs besluit van ABN AMRO om de loonsverhoging terug te draaien. De onrust die er het gevolg van was, dreigde het vertrouwen van het publiek in de bank te beschadigen. In de media verschenen berichten over boze klanten die hun rekening wilden opzeggen. Ook in de lagere echelons van de bank leidde de extra ton tot gemor.

Gentleman

Maar de loonsverhoging was niet illegaal. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaf dat afgelopen week zelf toe. Zijn voorganger, CDA’er Jan Kees de Jager (CDA), had er in een niet zo heel grijs verleden mee ingestemd.

Dijsselbloem had de oude afspraken als een gentleman kunnen verdedigen. Maar hij koos voor de aanval. De bewindsman – zijn partij kan zo’n actie goed gebruiken – vond de loonsverhoging immoreel en stelde de geplande beursgang van de staatsbank mede daarom uit.

Ongemakkelijke vraag

Daarop had de top van ABN AMRO duidelijk niet gerekend. Na wat gesputter besloot de bank de loonsverhoging terug te draaien.

De gang van zaken roept een ongemakkelijke vraag op. Wat zijn afspraken met politici in dit land waard? Nu gaat het om een loonsverhoging voor een groepje bankiers met wie niemand medelijden heeft.

Maar in algemene zin is het niet wenselijk dat politici naar believen op gemaakte afspraken terugkomen. Wat volgt nog meer? Zulk gedrag leidt tot willekeur en maakt de overheid onbetrouwbaar.

Elsevier nummer 14, 4 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.