Jean Dohmen

OZB omhoog? Nee, het mes moet in de overheid zelf

Door Jean Dohmen - 26 maart 2015

De PvdA wil de onroerendezaakbelasting verhogen om de kas van gemeenten te spekken. Het is absurd dat de rekening eenzijdig bij huiseigenaren wordt neergelegd.

De belastingen op arbeid moeten omlaag zodat werken meer loont. Daarover zijn coalitiepartijen VVD en PvdA het eens. Maar de vraag waar het geld voor die operatie vandaan moet worden gehaald, verdeelt de partijen.

Belasting

Een van de manieren om aan geld te komen, is het verlagen van de bijdrage van het Rijk aan de gemeenten. In ruil zouden zij zelf meer belasting moeten kunnen heffen.

De sociaaldemocraten vinden het een goed idee als gemeenten de onroerendezaak belasting (OZB) verhogen. De liberalen zijn daar – terecht –tegen.

Huis

De PvdA lijkt de rekening op slinkse wijze op het bordje van huiseigenaren te willen leggen. De OZB is een percentage van de waarde van hun huis. Huurders betalen de heffing niet.

Nogal wat gemeenten hebben laten de afgelopen jaren al laten zien, dat zij er niet voor terugdeinzen om tekorten op hun begroting af te wentelen op huiseigenaren door de OZB te verhogen.

De landelijke belastingen in Nederland zijn inderdaad veel te hoog. Die moeten snel omlaag. Dat doe je niet door de lasten te verschuiven naar gemeenten. Beter is het als het kabinet het mes zet in de overheid zelf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.