Fleuriëtte van de Velde

Banen op presenteerblaadje aan­bieden is zinloos

Door Fleuriëtte van de Velde - 14 april 2015

Nadat burgemeester Aboutaleb in een moskee in Rotterdam te horen kreeg dat het zo moeilijk was om een baan te vinden, regelde hij een ‘banenmarkt’ waar werkgevers klaar zaten met vacatures. Het aantal jongeren dat kwam? Drie!

Honderden miljoenen euro’s trekt dit kabinet uit om jongeren, en dan vooral de ‘kwetsbare’, op school te houden, aan een diploma te helpen of aan het werk te krijgen. Over inspanningen van jongeren zelf om iets van hun leven te maken, hoor je nooit wat.

Kort nadat bekend werd dat er nog 7 miljoen euro extra gaat naar vooral allochtone jeugd, onder wie de werkloosheid met 25 procent zorgwekkend hoog is, deed de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) een ontluisterend boekje open over de mentaliteit van de jongeren in kwestie.

Mislukt

Nadat hij in een moskee in Rotterdam te horen kreeg dat het zo moeilijk was om een baan te vinden, regelde hij een ‘banenmarkt’ waar werkgevers klaar zaten met vacatures. Het aantal jongeren dat kwam? Drie! Voor een evenement met banen in de zorg hadden zich negen jongeren gemeld. Eén nam de moeite af te bellen, de rest kwam niet opdagen.

Net als na het mislukte banenproject waarbij werklozen hun neus ophaalden voor werk in de kassen in het Westland, is er maar één conclusie: stop met die geldverspillende reïntegratie-onzin. Deze mensen moeten beseffen dat werken voor je geld normaal is.

Banen op een presenteerblaadje aanbieden helpt niet. Korten op de uitkering is de taal die ze vast beter verstaan.

Elsevier nummer 16, 18 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.