Arendo Joustra

Bankiers nemen risico’s, dat is nu eenmaal hun vak

Door Arendo Joustra - 14 april 2015

Natuurlijk was het erg onhandig van ABN AMRO om als staatsbank met tonnen te strooien. Al het kwaad lijkt de laatste tijd verenigd te zijn in de beroepsgroep der bankiers. Maar zouden zij echt zoveel slechter zijn dan, bijvoorbeeld, journalisten?

Het is natuurlijk heerlijk om na moslims en neoliberalen in bankiers een nieuwe zondebok gevonden te hebben. Kan heel Nederland weer lekker vrijblijvend verontwaardigd doen. Een schande, die bankiers. Ze begrijpen de samen­leving niet, ze hebben niets geleerd, ze zijn immoreel.

Al het kwaad lijkt de laatste tijd verenigd te zijn in deze ene beroepsgroep. Maar zouden bankiers echt zoveel slechter zijn dan, bijvoorbeeld, journalisten? Of dan strafrechtadvocaten? Of dan de mensen die bankiers ‘immoreel’ noemen? Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.

Zoals journalisten ongevraagd de vuile was buiten hangen, strafrechtadvocaten moordenaars verdedigen, zo hoort bij bankiers risico’s nemen. Dat is nu eenmaal hun vak.

Ze geven huizenbezitters of ondernemers een lening en moeten maar hopen dat ze die ooit terugkrijgen. Ze krijgen spaargeld in bewaring, maar er wordt wel verwacht dat ze rente betalen en dus moeten ze, opnieuw, risico’s nemen.

Onhandig

Natuurlijk was het erg onhandig van ABN AMRO om als staatsbank met tonnen te strooien.

Maar laten we niet vergeten dat: 1) banken door overheden zijn gered om het spaargeld en het betalingsverkeer van klanten veilig te stellen, niet om bankiers te helpen;

2) banken altijd meer belasting hebben betaald dan ze aan overheidssteun hebben ontvangen;

3) de crisis in de Verenigde Staten begon bij sterk door de overheid gereguleerde hypotheekverstrekkers – niet door een ontspoorde vrije markt; en dat

4) zonder ‘rendementsdenken’ (het nieuwe scheldwoord) Nederland niet rijker wordt, maar juist armer. Hoe immoreel is dat?

Elsevier nummer 16, 18 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.