Fleuriëtte van de Velde

Seniorendagen maken ouderen duur, afschaffen is in hun eigen belang

Door Fleuriëtte van de Velde - 21 april 2015

Seniorendagen, bedoeld om ouderen te ontzien, impliceren dat alle ouderen ‘bijkomdagen’ nodig hebben, omdat ze hun werk niet meer aankunnen. Dat is onzin. Wie die extra dagen nodig heeft, moet ze kunnen opnemen – op eigen kosten.

Daar gaan we weer. Iemand waagt het iets kritisch te zeggen over de te comfortabele positie van veel oudere werknemers en de vakbonden zitten op de kast.

Dit keer was het de directeur-generaal van de Belastingdienst, Peter Veld, die intern de extra vrije dagen voor ouderen ter discussie stelde. Vakbond FNV Overheid klaagde meteen over een ‘aanval op de oudere werknemer’.

Al tijden pleiten werkgeversverenigingen – en steeds vaker ook de overheid als werkgever – voor het afschaffen van de ‘ontziemaatregelen’ voor oudere werknemers. Nu steeds meer mensen langer doorwerken, worden die onbetaalbaar. Maar de bonden geven in het cao-overleg nauwelijks sjoege. Afschaffen? Geen denken aan.

Starre houding

Als ze al akkoord gaan met versobering, willen ze er iets voor terug: ‘ombouwen’ heet dat. Bestaande gevallen blijven bovendien ongemoeid. De FNV denkt haar vergrijsde achterban zo een dienst te bewijzen, maar met haar starre houding bereikt ze juist het tegenovergestelde.

Seniorendagen en andere privileges als vrijstelling van avonddiensten kunnen ouderen wel 10 procent duurder maken dan jongere werknemers. Terwijl ze niet productiever zijn. Het maakt ze onaantrekkelijk voor werkgevers. Dat blijkt ook nu ouderen, anders dan jongeren, niet profiteren van de aantrekkende economie. Ze zijn vaak langdurig werkloos.

Op eigen kosten

In het Verenigd Koninkrijk beschouwen ze seniorendagen als discriminerend. Terecht. Algemeen geldende maatregelen als seniorendagen, bedoeld om ouderen te ontzien, impliceren immers dat alle ouderen die ‘bijkomdagen’ nodig hebben, omdat ze hun werk niet meer aankunnen.

Dat is onzin. Wie die extra dagen nodig heeft, moet ze kunnen opnemen. Maar dan wel op eigen kosten.

Elsevier nummer 17, 25 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.