Arendo Joustra

Al die psychische kwalen: is Nederlander bovengemiddeld labiel?

Door Arendo Joustra - 25 juni 2015

In Nederland worden mensen wel heel makkelijk ziek of arbeidsongeschikt verklaard en met een uitkering naar huis gestuurd. Vooral het aantal psychische kwalen valt op.

De nieuwe Amerikaanse ­diplomaat wist niet wat hij zag. Hij was nog maar net in Den Haag aangekomen en had wat cijfers doorgenomen.

‘Hebben ze in Nederland soms een burgeroorlog gehad of een epidemie?’ vroeg hij een oudgediende op de ambassade.
‘Hoezo?’ vroeg zijn collega. ‘Wel, ik heb nog nooit zulke hoge arbeidsongeschiktheidscijfers gezien, zelfs niet in Afrika.’

De verbazing van de Amerikaan valt te billijken. In Nederland worden mensen wel heel makkelijk ziek of arbeidsongeschikt verklaard en met een uitkering naar huis gestuurd.

Beschaving

Dat kun je natuurlijk als een vorm van beschaving zien; Nederland zorgt goed voor wie ziek, zwak of misselijk is. Maar tegelijk verstoot het wel heel makkelijk mensen uit het arbeidsproces. Geen wonder dat de arbeidsproductiviteit in Nederland hoger ligt dan in, bijvoorbeeld, de Verenigde Staten.

Iedereen die niet kan meekomen, hoeft niet meer op zijn werk te verschijnen. Waardoor de productie per werknemer stijgt.

De kosten zijn navenant: ruim 11 miljard euro per jaar, zoals blijkt uit het verhaal ‘Nederland wordt langzaam maar zeker te ziek om te werken‘. Treuriger dan die hoge kosten, is dat jonge mensen, die nog nauwelijks de handen uit de mouwen hebben gestoken, de afgelopen jaren massaal arbeidsongeschikt zijn verklaard. Op papier worden ze één keer in de vijf jaar herkeurd. Op papier.

Treurig is ook dat in 2014 voor het eerst het aantal arbeidsongeschikten met psychische kwalen hoger is dan met lichamelijke kwalen. Alsof Nederlanders labieler zijn dan andere Europeanen. Of lokt het systeem soms fraude uit?

Elsevier nummer 26, 27 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.