Jean Dohmen

De onverzoenlijke Grieken hebben hun hand overspeeld

Door Jean Dohmen - 29 juni 2015

De Grieken staan op het punt failliet te gaan. Een harde confrontatie tussen de extreem-linkse Griekse regering en de rest van de eurozone was onvermijdelijk. Europa moet voet bij stuk houden.

De Griekse premier Alexis Tsipras doet al tijden alsof Griekenland het slachtoffer is van buitenlandse banken die het land met goedkope leningen naar de rand van de afgrond hebben gevoerd.

Dat is onzin. Dankzij het lidmaatschap van de eurozone konden opeenvolgende Griekse regeringen goedkoop lenen. Die verleiding konden ze niet weerstaan. Athene heeft jarenlang te veel geld uitgegeven. Dat kon niet goed gaan.

Toen het land in 2010 failliet dreigde te gaan, schoten andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds de Grieken te hulp. Ze kregen in totaal ruim 240 miljard euro om schuldeisers te betalen.

Luidkeels

Dat gebeurde onder de strikte voorwaarde dat het land de begroting op orde zou brengen en de economie zou hervormen. Het hielp allemaal onvoldoende. Europa eiste nieuwe maatregelen. De Grieken waren de bezuinigingen begin dit jaar beu en stemden bij de verkiezingen massaal op het extreem-linkse Syriza, dat zich luidkeels tegen de schuldeisers keerde.

Premier Alexis Tsipras spiegelde zijn burgers maandenlang voor dat zij aan nieuwe maatregelen kunnen ontkomen, Europees geld kunnen blijven ontvangen én binnen de euro kunnen blijven.

Zo werkt het niet, maar aan de onderhandelingstafel in Brussel stelden de Grieken zich onverzoenlijk en betweterig op, waardoor de laatste restjes goodwill als sneeuw voor de Griekse zon smolten.

Escalatie

Tsipras rekende erop dat de eurolanden, die de Grieken jarenlang tegemoetkwamen, wel weer over de brug zouden komen. Immers, bij een ‘Grexit’ zien de schuldeisers een groot deel van het geleende geld niet meer terug. Wat hij zich niet voldoende realiseerde, is dat andere eurolanden de machinaties van de extreem-linkse Grieken zat zijn.

De huidige escalatie hebben de Grieken volledig aan zichzelf te wijten. De andere eurolanden willen de Grieken nog steeds bij de euro houden, maar niet tot elke prijs. De Grieken kunnen niet zonder Europa, Europa wel zonder de Grieken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.